balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Smanjena prodaja automobil u svetu

 

Smanjena prodaja automobila u svetu
(06.10.2011.)

Za razliku od Evrope, većina američkih auto-kompanija beleži dvociftene procente prodaje minulog meseca, pišu agencije, navodeći da je "Dženeral motors" (GM) povećao isporuke 20 odsto, a "Ford" i "Krajsler" devet, odnosno 27 procenata.

automobili prodaja propadaItalijanska prodaja smanjena je za 5,7 odsto, na oko 146.000 kola u septembru, saopštilo je italijansko ministarstvo saobraćaja. Italijanska asocijacija inostranih proizvođača kola UNRAE upozorila je da je obim isporuka najniži od 1996. godine, a porudžbine su smanjene 6,5 odsto i dotakle nivo koji je najgori od 1998.

"Ti podaci pokazuju da nas očekuje težak period godine", objavila je UNRAE, procenjujući da će posrtanje u čitavoj 2011. dostići 11 procenata.

Španska prodaja prošlog meseca smanjena je 1,3 odsto na godišnjem nivou, na oko 55.400 kola, objavilo je Udruženje španskih prodavca ANFAC, pripisujući loš rezultat povećanju poreza na dodatu vrednost i povlačenju vladinih subvencija za nabavku automobila. U poslednjih 12 meseci, Španija beleži pad isporuka vozila od 20,7 odsto u poređenju sa istim periodom 2010.

U Francuskoj, vesti su za sada nešto bolje. Prodaja automobila smanjena je za 1,4 odsto, saopštilo je udruženje trgovaca C C F A, navodeći da su tome doprinela nepovoljna privredna kretanja.

Tržiste se usporeno smanjuje, ali pokazuje znake života, procenjuje C C F A i ističe da se može očekivati da će pad isporuka biti manji nego što se ranije očekivalo, kada se računalo sa padom od osam do 10 procenata. Za devet meseci, registracija novih kola je u još pozitivnoj teritoriji, plus 0,2 odsto.

Predstoje, ipak, teški meseci za evropske autokompanije, ocenjuju analitičari, navodeći da se na horizontu "naziru tamniji oblaci nad privredom." Računa se da će francusko tržište automobila biti manje za oko pet odsto u 2011, a da će se u Italiji ove godine prodati 1,8 miliona vozila. Taj nivo, kako se navodi agencija "Promotor", dovodi u pitanje opstanak jednog broja trgovinskih lanaca automobilima.

Nije realno da se očekuje oporavak tržišta u 2012 godini, pošto se italijanska privreda nalazi na "ivici provalije", smatraju stručnjaci "Promotora." Septembarska prodaja u Italiji, s padom od 5,7 odsto, lošija je nego u Francuskoj i Španiji, a rezultati "Fijata", kao najveće domaće auto-kuće, najslabiji su od 1996.

"Fijat" je zabeležio rast isporuka od dva odsto u Italiji, gde su tri njegova glavna brenda "Fijat", "Lanča" i "Alfa Romeo" prodala oko 45.000 vozila, dva odsto više nego u septembru prošle godine. Najtraženiji su bili mali gradski automobil "fijat panda", kao i "fijat punto", prema saopštenju uprave "Fijata" koja je ocenila rezultate za čitavo italijansko tržište u septembru "kao najslabije od 1996. godine."


Ali, prodaja američke grupe "Krajsler" u kojoj "Fijat" drži većinski paket akcija, doživljava pravi "bum" isporukom koja je 27 odsto veća nego u prošlom septembru, što je najbolji rezultat od 2007.

Federacija italijanskih trgovaca kolima "Federauto" očekuje da će prodaja vozila u zemlji ove godine dostići 1,7 miliona, u odnosu na raniju projekciju od 1,8 miliona, zbog manje potražnje izazvane dužničkom krizom.
Na svetskom tržištu prodaja kola beleži različite rezultate. Dok japanska prodaja raste 1,7 odsto u septembru, isporuke "Maruti-Suzukija" u Indiji pale su 21 procenata prošlog meseca.

(Tanjug)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.