balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Gojaznost raste među decom

 

Gojaznost raste među decom
(06.10.2011.)

Navike u ishrani formiraju se u najranijem životnom dobu, pa tako deca već sa 12 meseci razvijaju nezdrave navike u ishrani koje mogu da dovedu do gojaznosti u kasnijim godinama, navedeno je u istraživanju o ishrani koju je sprovela kompanija „Nestle", prenosi Тanjug.

gojazna deca debelo dete- Primetili smo da loše navike u ishrani počinju u najranijem životnom dobu i odražavaju se na decu i odrasle - izjavila je direktorka Nauke o ishrani, odseka za dečju hranu u „Nestleu", Katlin Rejdi.

Prema njenim rečima, veoma je bitno da se postave zdrave osnove ishrane u ranom detinjstvu, u periodu kad se navike i ukus tek formiraju. „Nestle" studija je pokazala da jednostavne navike u ishrani mogu značajno da doprinesu poboljšanju u kvalitetu ishrane dece. Na primer, roditelji bi trebalo da razmišljaju o hrani između glavnih obroka kao o mini obrocima i da deci nude zdrave namirnice kao što su voće, povrće, jogurt sa niskim procentom masti i hrana od celovitog zrna.

Prema podacima srpskog Ministarstva zdravlja, istraživanje zdravlja stanovnika Srbije 2006. pokazalo je da je gotovo petina dece od sedam do 19 godina umereno gojazna ili gojazna.

U Srbiji je tako oko 12 odsto umereno gojazne dece i 10 odsto one gojazne. Тakođe, istraživanje pokazuje da u istočnoj Srbiji ima najviše gojazne dece, a procenat se penje do 14 odsto. Samo 2000. godine taj broj je iznosio 4,4 procenta, što pokazuje da je, za samo šest godina, broj gojazne dece više nego dupliran.

(Aladin)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.