balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Detektor stresa - da li ste nervozni?

 

Detektor stresa - da li ste nervozni ?
(10.10.2011.)

Kompanija Alps Electric razvila je senzor veličine dugmeta koji može da detektuje kada se puls korisnika ubrza bilo da se on nalazi u istoj ili susednoj prostoriji, a svoja očitavanja može bežičnim putem da pošalje ka serveru.

alps electric stress detectorSenzor je predviđen za upotrebu u mobilnim telefonima za jednostavno merenje pulsa, u prenosivim medicinskim uređajima za nadgledanje životnih funkcija ili u malim bezbednosnim detektorima pokreta.

Ovaj tokijski proizvođač prikazao je svoj uređaj ove nedelje na sajmu elektronike Ceatec u Japanu. Uređaj šalje radio talase visoke frekvencije i meri kako se oni menjaju nakon što se odbiju od objekata, tako da može da izmeri i najmanje pokrete.

Na štandu kompanije Alps prikazano je kako bi senzor mogao da meri brzinu otkucaja srca ili disanja sa razdaljine i kroz nekoliko drvenih panela ili odeću, kao i da meri brzinu objekata koji se približavaju, što je demonstrirano tako što su okupljeni udarali u zid opremljen senzorima.

Uređaji su slični malim RFID čipovima za radio identifikaciju koji se koriste u bežičnim sistemima za plaćanje i u pasošima. Oni takođe mogu da pretvaraju podatke u radio signale i šalju ih ka udaljenim prijemnicima povezanim na servere. U zavisnosti od potrebne preciznosti, uređaji se mogu povezati sa antenama i meriti ili razmenjivati podatke na razdaljini od oko 10 metara.

Senzori u ovoj fazi imaju jedan veliki nedostatak - ne mogu da naprave razliku između objekata ili tipova pokreta, kao što su disanje ili igranje, tako da objekti moraju da budu savršeno mirni radi preciznog merenja.

Kompanija Alps Electric će početi sa proizvodnjom dovoljnog broja čipova za isporuku uzoraka do proleća 2012. godine, dok će se dalja proizvodnja povećavati u zavisnosti od rezultata prodaje. Cena uređaja nije obelodanjena.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.