balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Top 10 najboljih brendova sveta

 

Top 10 najboljih brendova sveta
(10.10.2011.)

Najveći rast vrednosti zabeležio je „Epl”, a najveći pad pretrpela je finska firma „Nokija”. Najvrednijibrend na svetu i dalje je „Koka-Kola”, a najveći rast vrednosti zabeležio je „Epl”, koji je zahvaljujući tome ušao među prvih deset najvrednijih brendova.

Tehnološke firme (iza „Koka-Kole”) predvode prvih deset na lestvici koje čine samo brendovi iz SAD. Iz neke druge zemlje je najbolje plasirana „Tojota” na 11. mestu, proizlazi iz istraživanja kompanije „Interbrend”.

Istraživanje o vrednostima brendova je zasnovano na složenoj metodologiji koju je razvio „Interbrend”. Koristi obrazac koji kombinuje buduću snagu marke i njenu ulogu u stvaranju tražnje, a firme moraju da imaju javno dostupne finansijske podatke, koji bi bili analizirani.

„Koka-Kola” se na čelu liste najskupljih brendova nalazi još od 2000. godine, kada je ovo istraživanje i počelo da se objavljuje. Prošle godine je njena vrednost povećana za dva odsto, na 71,861 milijardu dolara.

Drugo mesto pripada „Aj-Bi-Emu” (IBM), a treće „Microsoftu”. Od tehnoloških firmi među prvih deset su još i „Gugl”, na četvrtom, „Intel” na sedmom, „Epl” na osmom i „Hjulit Pakard” na desetom mestu.Lestvicu deset najvrednijih brendova upotpunjuju „Dženeral elektrik” na petom, „Mekdonalds” na šestom i „Dizni” na devetom mestu.

Vrednost „Epla” povećana je 58 odsto, pa se tako proizvođač omiljenih „ajfona” i „ajpeda” popeo na osmu poziciju liste, sa prethodnog sedamnaestog mesta.„Nije to samo činjenica da ’Epl’ proizvodi lepe stvari”, smatra generalni direktor „Interbrenda” Džez Frempton, i dodaje: „Stvorili su ceo životni stil i način života”.

Vrednost „Epla”, prema Fremptonu, povećana je najviše zahvaljujući dominantnoj poziciji na tržištu tableta. „Ako pogledate ljude koji se spremaju da kupe tablet, čak 85 odsto njih kaže da će kupiti ’ajped’. Na tržištu ne postoji nijedan konkurent koji ima više od pet procenata udela”, naglasio je Frempton.

Najveći pad pretrpela je „Nokija” koja je skliznula na 14. mesto, sa osmog, a njena vrednost je smanjena 15 procenata. „Nokija” je 2010. godine bila najvredniji evropskibrend, a sada je to „Mercedes” na 12. mestu. „Nokija” se u poslednje vreme bori sa problemima i morala je da otpušta radnike, uglavnom zbog jake konkurencije na tržištu smartfona.

-------------------------------------------------------------------

Američke firme zauzele polovinu liste

Listom sto najvrednijih svetskih brendova dominiraju firme iz SAD, kojih ukupno ima 49. Iz Evrope je na lestvici 38 brendova, i to iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Italije, Britanije, Švedske, Holandije, Finske i Španije. Preostali su iz Japana, Koreje, Kanade i po jedan iz Meksika i sa Tajvana.

 

top  10 brendova na svetu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Politika)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.