balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Algoritam za rano otkrivanje raka dojke

 

Algoritam za rano otkrivanje raka dojke
(11.10.2011.)

Profesor na američkom Delaver Univerzitetu Nišlija Dragoljub Pokrajac, patentirao je sa grupom stručnjaka iz Srbije i Amerike algoritam za rano otkrivanje raka dojke.

rak dojkeAmeričke kompanije već su zainteresovane za praktičnu primenu ovog patenta. Kako bi pomogli rano otkrivanje raka dojke kao i olakšali preglede kod pacijentkinja, profesor Dragoljub Pokrajac iz Niša koji predaje na američkom Delaver Univerzitetu je sa našim i američkim stručnjacima patentirao algoritam za koji su zainteresovane mnoge američke kompanije.

Za većinu algoritam profesora Pokrajca je mnoštvo teških matematičkih jednačina i dani programiranja, međutim, za naučnike to je patent koji simulira mamomografske i tomografske slike, odnosno sastav i strukturu dojke.

"Cilj je da se žena izloži što manjim naporima, jer je snimanje dojke pomalo bolno, a drugo je da se smanji količina rengenskog zračenja, koje se koristi", kaže profesor Delaver Stejt Univerziteta prof. dr Dragoljub Pokrajac.

Pokrajac je kao doktor elektronike u tim pozvao i stručnjake za medicinsku fiziku, ali i docenta niškog PMF Marka Petkovića.

"I u medicini, i u biologiji, i ekonomiji mnogo se koriste matematički modeli, i to je naravno i prednost matematičara, kao i fizičara, programera i inženjera. Oni mogu bez nekih problema da se prilagode tim novim oblastima", kaže Petković.

Radiolozi kažu da  je mamografska metoda dobra, ali da na svakih 100.000 pregleda jedna žena dobije rak dojke upravo od zračenja.

 "To će pomoći pre svega nama i smanjiće zračenje kod pacijenata, omogućiće da pregledamo veći broj žena. Naši stručnjaci su dovoljno kvalitetni, da postavimo dobru dijagnozu i spasemo veći broj života", istakao je  dr Zoran Radovanović, radiolog.

Tim Dragoljuba Pokrajca analize je radio i na uzorku od samo 25 mikrona.  Algoritam je dao precizne podatke da li je reč o ligamentu, koži ili masnom, odnosno gustom tkivu, kod koga se najčešće javlja rak dojke.

(RTS)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.