balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Nameštali cene na tržištu banana

 

Nameštali cene na tržištu banana
(13.10.2011.)

Brisel -- Evropska komisija je okrivila američke kompanije "Pasifik frut" i "Čikita brends internešenel" za nameštanje cena banana koje su prodavale u južnoj Evropi.

mafija bananaČikita je izbegla kaznu zbog nezakonitog fiksiranja cena banana, koje su prodavane u Grčkoj, Italiji i Portugaliji u periodu izmedju jula 2004. i aprila 2005. jer je vlastima dala informacije o tom kartelu.

Njen partner u kartelu "Pasifik frut", koji banane prodaje pod markom "bonita", dobio je, međutim, kaznu od 8,9 miliona evra (12,1 milion dolara). 

Te dve kompanije su dogovarale nedeljne prodajne cene i o tome razmenjivale informacije, navedeno je u saopštenju Komisije. 

"One su, čineći to, direktno nanosile štetu potrošačima. Postoje samo dva načina da se izbegne kazna - da se uzdrže od pravljenja kartela ili, ukoliko su već u kartelu, da se što pre pokaju i obaveste Komisiju o tome", izjavio je komesar Evropske unije za konkurenciju Hoakin Almunija. 

Ovo je drugi slučaj kartela u trgovini bananama u EU tokom poslednjih godina. Komisija je u oktobru 2008. kaznila kompanije "Dal fud" i "Vajhert GmbH" sa 60 miliona dolara zbog nameštanja cena banana u osam severnih članica EU u periodu između 2000. i 2002. 

Čikita je i tada bila deo tog kartela, ali nije bila kažnjena jer je prva obavestila Komisiju o tome.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.