balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Udružili se Google, NASA i astrofizičar Stiven Hoking

 

Udružili se Google, NASA i astrofizičar Stiven Hoking
(13.10.2011.)

Najpopularniji društveni medij u svetu za video materijal YouTube, koji je vlasništvo kompanije Gugl, udružio se sa svemirskom agencijom NASA, najpoznatijim naučnikom sveta, astrofizičarem Stivenom Hokingom, i sa brojnim ključnim figurama iz naučne zajednice kako bi pokrenuli YouTube Space Lab, globalno takmičenje gde pravo na učestvo imaju mladi naučnici između 14 i 18 godina.

Oni će pokušati da osmisle eksperiment koji će biti pokrenut u svemiru. Erik Šmit, predsedavajući u Guglu skoro je kritikovao edukaciju vezanu za nauku u Velikoj Britaniji, nakon održavanja predavanja i Edinburgu, gde je napomenuo da ta država mora da oživi strast kod studenata i učenika za predmetima poput inženjerstva i matematike.

stiven hokingZatim je usledila medijska interpretacija YouTube-a o ovom takmičenju. YouTube je zamolio za pomoć profesora Stephena Hawkinga upotrazi za mladim naučnicima. 

Samo dve pobedničke ideje će biti testirane od strane posade međunarodne svemirske stanice. Cilj je da uključe mlade tinejdžere u nauku, inženjerstvo i matematiku, i da im pomognu da se razviju u kvalitetnom smeru.

Jedam bivši astronaut, Leland Melvin, trenutni administrator za edukaciju u NASA štabovima, je rekao da je Svemirska Stanica u stvari najveća učionica koju NASA ima.

Da se uključe u takmičenje, potrebno je da studenti okače video od 2 minuta, u kojem će objasniti njihov eksperiment, do 7. decembra. Mogu raditi sami ili u grupama do po 3 člana i mogu okačiti do tri eksperimenata u jednoj ili dve discipline - biologiji ili fizici.

Pobednici, sem toga što će imati čast da njihov eksperiment bude pokrenut u svemiru, moći će da iskuse bestežinsko stanje u posebnom NASA avionu, i da imaju opciju ili da pohađaju trening za astronaute u Rusiji ili da gledaju lansiranje rakete u Japanu (rakete koja će da nosi njihov eksperiment van naše orbite).

Pobednici će biti proglašeni 3. januara 2012. godine.

(Balkanex.info)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.