balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Studenti prete većim protestima

 

Studenti prete većim protestima
(13.10.2011.)

Studenti u Srbiji će u narednim danima organizovati proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi da se svi koji osvoje 60 ESPB poena oslobode plaćanja školarine, a oni sa 48 bodova jednog njenog dela.

studenti protestiMeđutim, dok rektor Beogradskog univerziteta smatra da je zbog veoma loše ekonomske situacije ispunjavanje zahteva studenata nemoguće, novosadski kaže da će onima sa 60 poena pomoći.

Budući akademski građani iz cele Srbije odlučili su da pred nadležne izađu sa nizom konkretnih akcija i modela za rešavanje ovih problema, koji će biti promovisani i realizovani pod kampanjom “10ka za Srbiju” u naredne dve nedelje.

Prema rečima Miše Živića, predsednika Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), po prvi put su se sve studentske organizacije u Srbiji okupile i objedinile zahteve.

- Najkasnije do kraja nedelje treba da se sastanemo sa Žarkom Obradovićem, ministrom prosvete, i pokušamo u razgovoru da argumentovano zatražimo ostvarivanje zahteva. Smatramo da svi studenti koji osvoje 48 poena treba da budu oslobođeni plaćanja dela školarine, jer su za razliku od onih koji su sakupili manje bodova dali više ispita, pa imaju pravo da ovo i zahtevaju. Akcijom “10ka za Srbiju” planiramo da se sa nadležnima konačno dogovorimo o načinu finansiranja - kaže za “Blic” Živić i dodaje da ako u ovim namerama ne uspeju, da će pribeći drugim načinima studentske borbe.

On dodaje da će za dve nedelje biti održana sednica SKONUS-a na kojoj će detaljno biti utvrđeno na koji način će se ova akcija odvijati. Studenti, naime, traže da država počne malo više da se brine o njima, jer će oni sutra učestvovati u razvoju Srbije.

Međutim, da su protesti, a ne dogovor sve izvesniji, mišljenja je prof. Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu. On napominje da je ekonomska situacija u zemlji veoma loša i da studenti ne mogu da očekuju proširivanje kvota i oslobađanje od celokupne ili dela školarine.

Zahtevi 
- Omogućiti svima sa 60 ESPB da u potpunosti budu oslobođeni plaćanja školarine
- Studenti sa 48 ESPB bodova da budu oslobođeni dela školarine
- Ukidanje koncepta “obnova godine”
- Revidiranje uslova od 60 ESPB za budžet za narednu godinu i reevaluacija studentskog opterećenja
- Produžetak apsolventskog staža na teret budžeta za generacije koje su prve osetile reformu visokog školstva
- Regulisanje stipendija za doktorante i obezbeđivanje za njih zdravstvene zaštite
- Smanjenje školarina i transparentnost prilikom formiranja iznosa školarina
- Povećanje mobilnosti, studentske prakse i obezbeđivanje poslova za studente

(Blic)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.