balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Blokirali filološki fakultet u Beogradu

 

Blokirali Filološki fakultet u Beogradu
(19.10.2011.)

Više od 100 studenata Filološkog fakulteta provelo je i drugu noć na fakultetu. Sinoć je održan Plenum na kojem su odlučili da ne prihvate poziv studentskih parlamenata nekoliko drugih fakulteta i da se ne pridruže protestu u četvrtak.

Više od 100 studenata Filološkog fakulteta provelo je i drugu noć u jednoj od slušaonica na fakultetu, pokazujući time da ne odustaju od protesta i blokade dok im se ne ispune zahtevi. 

protesti na filoloskom- Bilo nas je znatno više nego prve noći, a dobili smo i veliku količinu hrane od pekare iz Sremske ulice. Inače, nikakvih incidenata, niti bilo kakvih drugih problema, nije bilo - ističu studenti. 

Studenti koji su sinoć proveli noć na fakultetu kažu da cele noći nisu spavali, a na fakultetu su diskutovali o daljim akcijama.  Sinoć je održan Plenum na kojem su odlučili da ne prihvate poziv studentskih parlamenata nekoliko drugih fakulteta i da se ne pridruže protestu u četvrtak. 

- Posle višečasovnog razmatranja da li da se odazovemo pozivu studentskih parlamenata FPN- a, FON- a, Geografskog fakulteta, Više elektrotehničke škole i Fakulteta bezbednosti i priključimo protestu koji organizuju u četvrtak, odlučili smo da to nećemo uraditi. Ne priključujemo se nikakvim stranačkim protestima - kažu za “ Blic” studenti Filološkog fakulteta. 

Zahtevi studenata nisu se promenili, pa i dalje traže smanjenje školarina, prelazak na budžet sa 48 bodova i vraćanje apsolventskog staža, ali, nije se promenio ni odgovor dekanata koji ponavlja da nije u njegovoj nadležnosti da ispunjava ove zahteve. 

Studenti za sada ne planiraju da blokiraju beogradske ulice i ostaju unutar zidina fakulteta, ali ih brine to što nema najava da će biti razgovora kako bi se protest razrešio na obostrano zadovoljstvo. 

Jednu od slušaonica studenti su preuredili u spavaonicu. Na klupe su postavili ćebad i jastuke. Kako im ne bi bilo hladno, doneli su grejalicu, a instalirali su i rešo na kojem kuvaju kafu i čaj. Iako veliki broj studenata podržava blokadu kao poslednji način da se izbore za svoja prava, ima i onih koji žele da pohađaju predavanja, pa protest najoštrije osuđuju. 

Studenti će organizovati tribine i otvorene diskusije po pitanju bolonjskog proceca i školarine.  Protest je počeo u ponedeljak u 7 sati. 

Studenti su u ponedeljak blokirali ulaze u sve učionice, tako da nije bilo predavanja na celom fakultetu. U zgradu fakulteta može da se uđe, šalteri i studentske službe normalno rade, kako bi studenti mogli da uzimaju potvrde koje su im neophodne. 

Studenti između ostalog traže smanjenje školarine i vraćanje prava na apsolventski staž i apsolventskih rokova. 

(Blic) 

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.