balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Kineska rakija najpopularnije piće

 

Kineska rakija najpopularnije piće
(23.10.2011.)

Viski, votka, rum, tekila, pa čak i rakija, bila srpska 'slivovic" ili turska 'raki', jesu pića poznata širom sveta i verovatno najpopularnija žestoka pića na svetu. Bar iz perspektive Zapada. Brojke, međutim, pokazuju drugačije.

kineska rakijaNajpopularnije piće na svetu je kineski baiđiu. Širom sveta proda ga se više širom sveta od vodke, viskija ili ruma, tvrde u britanskoj destilateriji "Diageo".

Entuzijazam koji više od milijardu Kineza gaji prema svom nacionalnom piću je takav da nekoliko firmi pokušava da pronađe tržište za baiđiu van Kine.  Postoji samo jedan problem - sa 40-60 procenata alkohola i izrazitim mirisom, baiđiu je previše za jednog prosečnog Zapadnjaka.

S obzirom na pedigre pića - ne meša se sa sokovima, uz njega se nazdravlja, pije se na poslovnim sastancima - deluje da bi Srbija bila idealno tržište. Kinezi  se za sada orijentišu na malu veća tržišta. Lider u proizvodnji baiđiua, kineska kompanija "Vuliangje" iznajmila je jedan od ogromnih bilborda na Tajms skveru u Njujorku kako bi promovisala piće. I "Diageo" radi na prodaji tog pića u inostranstvu i planira da proizvod predstavi tržištu u Velikoj Britaniji i u Japanu.

LJubitelji ove žestine smatraju da je jedini problem taj što ljudi koji nisu Kinezi ne znaju ništa o ovom piću. Baiđiu zapadnjaci obično nazivaju "belim đavolom" a iskustvo pijenja tog pića kao "jahanje zmaja".

Upakovan u male staklene flaše, baiđiu se pije uz obrok i nikada se ne meša sa drugim pićima. Proizvodi se od kukuruza i drugih žitarica. U oglasima za posao poslodavci nekad navode da kandidati moraju da imaju visoku stopu tolerantnosti na baiđiu jer je gošćenje klijenata uz velike količine ovog pića ključno za poslovanje u Kini.

Turisti često upadnu u zamku ispijanja nekvalitetnih verzija ovog pića koje se prodaju za jedan dolar i izazivaju užasan mamurluk. Kvalitetan baiđiu poput brenda Moutai, poznatog po svom blagom ukusu, prodaje se za oko 45 dolara. Nekadašnji lider Mao Cedung poslužio je mautai tadašnjem američkom predsedniku Ričardu Niksonu tokom istorijske posete 1972. godine ali su Niksonovi savetnici bili upozoreni da ga spreče da zaista i popije piće.

Vrhunski baiđiui variraju u mirisu od laganih to teških, a arome variraju od "mirisa pirinča" do "mirisa soja sosa", objašnjava stručnjak za pića Pol Metju.

"Diageo" radi na proizvodnje baiđiu koktela u koji bi išao limunov sok, sok crvenog grejpa, sirup od cimeta i belance, kako bi se zamaskirao karakterističan ukus baiđiua.

(NoviMagazin)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.