balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Saznajte ko su vladari sveta

 

Saznajte ko su vladari sveta
(23.10.2011.)

Švajcarski naučnici matematički dokazali da grupa multinacionalnih korporacija, među kojima su tri četvrtine banke, kontroliše celokupnu svetsku ekonomiju.

protesti revolucijaCIRIH - Dokazali ono što smo već znali!
Svetskom ekonomijom vlada 147 multinacionalnih kompanija, od kojih tri četvrtine čine banke, tvrde švajcarski naučnici. Oni su izradili matematički model kojim su to i dokazali, baš u vreme ka­da ceo svet potresaju pro­testi protiv kapitalizma.

Troje teoretičara sistema iz Ciriha Stefanija Vitali, Džejms Gletfilder i Stefano Batiston proučavali su 43.060 multinacionalnih korporacija. Oni su istraživali njihovo vlasništvo nad deonicama, tražeći sličnosti koje povezuju te kompanije. Koristili su tehnike koje se koriste za proučavanje kompleksnih sistema u prirodi kako bi pronašli model koji objašnjava koja kompanija kontroliše neku drugu kompaniju i kroz koju mrežu. Na kraju, pronašli su jezgro od 1.318 kompanija s povezanim vlasništvom, od kojih je svaka imala veze sa dve ili više korporacija. Prosečno je svaka od njih vlasništvom povezana sa još 20 kompanija. Tako su došli do podatka da oko 40 odsto vlasništva svih multinacionalnih kompanija u svetu drži grupa od 147 njih.

Neke od banaka koje upravljaju svetom

* Dojče banka    Nemačka
* Komerc banka     Nemačka
* Kredi Svis    Švajcarska
* Siti grup    SAD
* Dž. P. Morgan    SAD
* Goldman Saks    SAD
* Berkliz    V. Britanija

(Kurir)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.