balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

stiv džobs apple

 

Zašto je Apple dobio takvo ime
(25.10.2011.)

Nova biografija o osnivaču kompanije Apple Stivu Džobsu koju je napisao nekadašnji glavni urednik Tajma Volter Ajsakson, a koja će biti objavljena u ponedeljak prikazuje osnivača kompanuje Apple, koji je nedavno preminuo, kao skeptika kroz ceo svoj život.

stiv džobs apple eplAjsakson je u knjizi "Stiv Džobs" napisao da je Džobs digao ruke od religije zbog dece koja umiru od gladi, odlagao operaciju raka pankerasa pokušavajući da se izleči biljnim preparatima i rekao za menadžere koji su preuzeli "Epl" da su korumirani, preneo je AP. U knjizi stoji i da je Džobs došao na ideju da kompaniju nazove "Epl" (jabuka) dok je bio na posebnom režimu ishrane hraneći se isključivo voćem.

Džobs je rekao Ajsaksonu da je probao različite režime dijetalne ishrane ukljčujući i konzumiranje isključivo voća i povrća.

Kada je imenovao kompaniju "Epl" jeo je samo voće. Toga dana vratio se sa farme jabuka i pomislio je taj naziv "zabavan, odvažan i smiren", napisao je Ajsakson.

On je otkrio nekadašnjem glavnom uredniku "Tajma" i da nije želeo da ide na koledž, već da je samo konkurisao na Ridu, skupom privatnom koledžu u Portlandu, u Oregonu. Kada su ga primili, roditelji su pokušali da ga odgovre da ne studira na tom faklutetu, ali im je on rekao da ne želi da ide ni na jedan drugi. Iako je bio uzbuđen što pohađa Rid, napustio ga je za manje od godinu dana i nikada se ponovo nije vratio.

On je, kako je Ajsakson napisao u knjizi, odustao od hrišćanske vere u 13. godini kada je na naslovnici magazina "Lajf" video decu koja umiru od gladi. U knjizi stoji da je on tada pitao školskog sveštenika da li zna šta će se dogoditi toj deci.

Nikada se više nije vratio u crkvu, iako je kasnije proučavao zen budizam. Kada je reč o odluci da odloži operaciju, pošto je saznao da ima rak pankreasa, Ajsakson piše da je Džobs jeo isključivo voće i povrće, koristio akupunkturu i biljne lekove i razne druge stvari o kojima je saznao na internetu, pa se čak konsultovao i sa vidovitim ljudima.

U to vreme bio je i pod uticajem jednog lekara koji je savetovao svojim pacijentima da isključivo piju sokove, čiste creva i sprovode druge stvari za koje nije dokazano da pomažu u izlečenju raka. Ajsakson citira u knjizi Džobsa: "Stvarno nisam želeo da mi otvaraju telo, pa sam pokušao da vidim da li će druge stvari uroditi plodom". Džobs je nazvao izvršne direktore u "Eplu" korumpiranim, ljudima kojima je isključivo stalo do novca, dok je sebe opisao kao čoveka kome je mnogo važniji proizvod od profita.

Izgubio je bitku sa rakom 5. oktobra u 56. godini.

(Economy.rs, Tanjug)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.