balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Francuska nudi dobre uslove za studiranje

 

Francuska nudi dobre uslove za studiranje
(27.10.2011.)

Francuska nudi više pogodnosti studentima iz ovih regiona koji bi želeli da se usavršavaju, posebno kad su u pitanju masteri i doktorske studije.

studiranje u francuskoj fakulteti francuski koledžiProšle godine 612 mladih iz Srbije obrazovalo se u Francuskoj, od čega 75 odsto na državnim univerzitetima, kaže za „Blic” Fransoa Gzavije Denio, ambasador Francuske u Srbiji.

On napominje da najbolji studijski programi nisu samo u Parizu, već i u Lionu, Marselju, Nici, Grenoblu, Monpelijeu, Renu…

- S obzirom na to da univerzitetski sistem obrazovanja u Francuskoj ima podršku države, mnogo je jeftiniji za strane studente nego u drugim zemljama. Postoje i mnoge mogućnosti za dobijanje stipendija, i to ne samo preko Ambasade Francuske, koja ih godišnje dodeli oko 40. Svi detalji o stipendijama mogu da se pogledaju na sajtu www.campusfrance.fr - kaže Denio.

Poredeći obrazovni sistem u Srbiji i Francuskoj, Denio kaže da francuski univerziteti poslednjih godina teže da razviju programe koji su više okrenuti profesionalnom svetu sa nastavnim kadrom koji dolazi iz preduzeća i obaveznom praksom za vreme studija.

- Potrebno je pružiti teorijsko znanje visokog nivoa, s jedne strane, a s druge pripremiti studente za realnost radnog okruženja - navodi ambasador Denio, i dodaje da su za studente iz Srbije sve oblasti otvorene.


On navodi da bi „Francuska, koja je zemlja brzih vozova, Erbasa i svemirskog programa Arijan, bila posebno srećna da obrazuje još veći broj mladih srpskih naučnika i inženjera”.

- Oni su doskora bili u manjini u odnosu na studente društvenih nauka ili književnosti, oblasti iz kojih su francuski univerziteti oduvek bili posebno cenjeni u Srbiji - kaže ambasador Denio.


Francuski i strani studenti se podjednako tretiraju, plaćaju iste troškove studija i koriste iste socijalne pogodnosti. Na državnom univerzitetu troškovi upisa su od 177 do 584 evra godišnje, a zdravstveno i socijalno osiguranje 200 evra. Tu treba dodati i da postoje posebne pogodnosti za lakši život studenata: univerzitetske menze, studentske domove, državnu finansijsku pomoć za one koji stanuju privatno, ili mogućnost zaposlenja za vreme studija. Ambasador zaključuje da cilj nije odliv mozgova, već želja da obrazuju mlade iz Srbije koji će raditi i u Srbiji.

(Blic)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.