balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Bonus za pažljive vozače
(01.09.2011.)

Vozači koji pažljivo upravljaju automobilima i ne izazivaju nesreće i štete već od sutra će dobiti nagradu, dok onim drugima sleduje kazna. Prvog dana septembra počinje primena propisa koji ovu oblast obaveznog osiguranja regulišu na drugačiji način nego do sada.

Za vlasnike vozila to može biti lepa ušteda. U osiguravajućim kompanijama procenjuju da će u narednoj godini imati prihod od polisa obaveznog osiguranja manji bar pet odsto.
Ukupno 1,8 milion vozača u Srbiji plaće osiguranje po sistemu „bonus„ i „malus„, a evo i šta to konkretno znači. Prosečna cena za polisu osiguranja u Srbiji iznosi 9.000 dinara, ali ona će sve manje za sve biti ista. Vozači i vlasnici vozila koji ne naprave štetu za godinu dana dobijaju bonus od pet odsto. Isto im sleduje i u naredne dve godine, a to znači da će ga za tri godine vožnje bez šteta polisa stajati 15 odsto manje. To je maksimalna pogodnost, koja se savesnom vožnjom može zadržati i narednih godina.

Sem bonusa, vozačima sleduju i „malusi”. Nesavesni, koji naprave štetu, moraće za istu polisu da odvoje 50 posto više novca, ako im se to dogodi dva puta, platiće dva puta više ili tri puta, u istoj godini. Odnosno, polisa će koštati čak 22.500 dinara. Nesavesni vozač iz „malusa„ može preći u „bonus„, ali za to će mu trebati osam godina, ukoliko je bio maksimalno nepažljiv.

sudarU Narodnoj banci Srbije, koja je supervizor za rad osiguravajućih kuća, objašnjavaju da je novi propis donet da bi se preventivno delovalo na smanjenje šteta te da se cena osiguranja utvrđuje prema rizičnosti vozača. Važno je da se kod obaveznog osiguranja posluje obazrivo da bi se obezbedili fondovi za redovno izmirenje šteta. To je neophodno da bi se obezbedila stabilnost sistema obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti.
Savesnima ostaje da vide gde će potrošiti ono što zaštede na polisi. Oni koji su skloni rizičnijoj vožnji treba da znaju da im „malus” sleduje bez obzira na to da li su skrivili tek ogrebotinu koja vredi nekoliko stotina dinara ili se šteta meri hiljadama evra. Kod polise obaveznog osiguranja to će ih koštati isto.

Doneti novi propise kod nas uvek je bilo lakše nego sprovesti ih. Zato će i sistem „bonusa” i „malusa” zavisiti od toga koliko će baza podataka o prekršajima i učinjenoj šteti biti pouzdana i dostupna osiguravajućim kućama.

Zanimljivo je da se podaci o ovom ne vode po imenu vozača nego po broju šasije automobila, tako da će na osnovu ovih novina i „maluse” i „bonuse” plaćati vlasnici vozila. Stručnjaci za oblast saobraćaja smatraju da bi bilo bolje da su povlastice i kazne vezane za ime vozača. Ali, šta je – tu je. Ovo bi posebno moglo biti problematično za preduzeća ili ustanove kod kojih ključ od vozila ide iz ruke u ruku zaposlenih po potrebi. Ukoliko imaju samo jednog „oštrog vozača” mogli bi stalno da plaćaju „malusne„ cene za polisu.

Na udaru Novi Sad, Beograd...

Novi propisi idu u pravcu harmonizacije ove oblati sa sličnim pripisma koji važe u zemljama Evropske unije. Za nas to znači da ćemo imati jasniju selekciju na dobre i loše vozače ali i manju ukupnu premiju za ovu vrstu osiguranja. U 2012, to će biti pet odsto – objašnjava pridruženi član Izvršnog odbora u „Delta đenerali kompaniji„ Branko Pavlović. – Podaci govore da je kod nas čak 96 vozača savesno i vozi bez pravljenja štete. Međutim, ova novina je tek prva trijaža u ovoj oblasti. Sledeći korak će biti razvrstvanje po zonama rizika, odnosnio gradovima i mestima gde ima najviše i najmanje nezgoda pa će se i olakšice dodeljivati po tom kriterijumu. Ako sve ostane kao sada, najrizičniji za nas, osiguravače, biće Novi Sad, a slede Beograd i Niš.

(Dnevnik.rs)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.