balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Wikileaks opasan po ljude
(01.09.2011.)

Objavljivanjem depeša američke diplomatije, Vikiliks ugrožava živote ljudi, ocenili su američki Stejt department i analitičari, nakon što je taj internet sajt objavio na hiljade novih depeša u kojima se negde navode i imena izvora.

"Osim što dovodi u pitanje naše diplomatske napore, to ugrožava i bezbednost ljudi, preti našoj nacionalnoj bezbednosti i podriva naše napore da radimo sa drugim zemljama kako bi razrešili zajedničke probleme", rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Njuland.

wikileaksAmerička administracija, dodala je ona, nastavlja da se angažuje kako bi smanjila štete nanete nacionalnoj bezbednosti kao i, onoliko koliko može, onima kojima su te lažne objave nanele štete. Njulandova je, u skladu sa dosadašnjom politikom Stejt departmenta, odbila da potvrdi autentičnost depeša.  

Vikiliks, internet sajt specijalizovan za objavu tajnih dokumenata koji je prve depeše objavio u novembru 2010, demantovao je danas da je u novoj seriji od oko 134.000 američkih diplomatskih depeša, objavljenih prošle sedmice, otkrio identitet izvora.Sajt je ranije dokumente davao ekskluzivno nekim časopisima, među kojima su bili Njujork tajms i francuski Mond, sa kojima je objavljivao depeše. To je činjeno upravo da bi se onemogućilo da budu identifikovani izvori informacija.

Sada, međutim, Vikiliks direktno objavljuje ostatak od oko 250.000 dokumenata, a Njujork tajms je otkrio da neke od poslednjih depeša sadrže imena izvora.
AFP takođe navodi da je u jednom uzorku od nekoliko depeša utvrdio da imena ljudi i kompanija pored kojih je bilo napisano "zaštićeni izvor" nisu izbrisana.

I američki AP navodi da je pregledao više od 2.000 depeša koje je nedavno objavio Vikiliks i da one sadrže identitete najmanje devet izvora koji su tražili zaštitu.


Specijalista za poverljivost u javnim poslovima Stiven Aftergud ocenio je za AFP da je novi način rada Vikiliksa "neodgovorna promena". Istakao je da Federacija američkih naučnika, čiji je on član, želi "veće otvaranje, kao i da vlade podnose račune i da institucije budu odgovorne, ali da ne želi da parališe međunarodnu diplomatiju niti da prisvoji bezbednost ili obaveštajne poslove".


Predsednica nevladine organizacije "Human Rights First" Elisa Masimino upozorila je da objavljivanje imena izvora njih dovodi u rizik od represalija vlada koje ne oklevaju da ih maltretiraju ili zatvore.

(Blic)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.