balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Nova poskupljenja u Srbiji
(02.09.2011.)

Novi talas poskupljenja pogodio je Srbiju. Pojedini proizvođači povećali su cene od dva do 15 odsto. Hrana, piće, komunalije i transport odnesu gotovo 70 odsto prihoda prosečnog domaćinstva u Srbiji.

U Srbiji su poslednjih meseci poskupeli mleko, puter, pavlaka, sirevi, mesne prerađevine i slatkiši nekih proizvođača. Sa prosečnom platom koja je u julu iznosila 39.127 dinara, građani će morati da izađu na kraj sa novim poskupljenjima pošto su pojedine uljare najavile povećanje cena.

Sa druge strane, građani navode da vrlo teško sklapaju kraj s krajem i da potrošačka korpa nije ono što je nekad bila.

Gotovo standardno, hrana, piće, komunalije i transport odnesu gotovo 70 odsto prihoda prosečnog domaćinstva u Srbiji.

Proizvođači kažu da je rast cena sirovina i energenata glavni uzrok novog poskupljenja hrane.

Ekonomista Dragovan Milićević ističe da se najava poskupljenja može okarakterisati kao troškovni pritisak na potrošače i trgovce. "Pre svega veliki troškovni pritisak zbog enormno velikih troškova finansiranja. Ne zaboravimo da se srpska privreda finansira isključivo iz pozajmljenih bankarskih izvora. Cena takvih kredita je između 20 i 25 odsto na godišnjem nivou", napominje Milićević.

Od jula prošle do jula ove godine, cene su porasle za više od 12 odsto, a promet je pao za petinu.

prazna korpaGornji prag inflacije od šest odsto odavno je probijen. Najviše su poskupeli alkohol i duvan, više od 19 odsto, hrana i bezalkoholna pića više od 17 i komunalije 13 odsto.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da delom razume proizvođače i trgovce pošto imaju manjak prihoda.

"Ali, ne može se povećanjima cena nadoknaditi taj manjak, jer potrošači zaista nemaju para i ne mogu kupiti više od onoga što zaista imaju", kaže Nikolić.

Projektovani gornji prag inflacije probijen je u julu, kada je iznosio 6.2 odsto, a analitičari procenjuju da će se ovogodišnja inflacija kretati između 9 i 11 odsto.

(RTS)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.