balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Spajaju se Sony, Toshiba i Hitachi
(03.08.2011.)

Japanski elektronski giganti Sony, Hitachi i Toshiba dogovorili su se da svoje male i srednje poslovne ogranke za proizvodnju LCD ekrana udruže u zajedničku kompaniju u kojoj će većinski udeo imati državni investitor - INCJ (株式会社 産業革新機構, Innovation Network Corporation of Japan).

Japanska vlada želi na ovaj način da zaštiti svoje kompanije od ojačanog jena i konkurencije iz drugih azijskih zemalja.

incjINCJ, Hitachi, Sony i Toshiba objavili su u sredu da su potpisali neobavezujući memorandum o razumevanju prema kome će integrisati svoje poslovne jedinice za LCD ekrane u novu kompaniju kojom će upravljati INCJ.

Sve izdate deonice udruženih kompanija (Hitachi Displays, Sony Mobile Display i Toshiba Mobile Display) kao i ostala svojina, biće prenete na novu kompaniju koja će se zvati Japan Display. INCJ, koja pruža finansijsku, tehnološku i upravljačku podršku, planira da uloži 200 milijardi jena (2,6 milijardi dolara) u zajedničku kompaniju u zamenu za nove deonice koje će ona izdati.

INCJ očekuje da će njen udeo biti 70% dok će Sony, Hitachi i Toshiba držati po 10%.

Nova kompanija će uspostaviti nove proizvodne linije za proizvode visoke vrednosti i ulagati u istraživanja i razvoj, uključujući i oblast ekrana više rezolucije na bazi tanjih organskih svetlećih dioda (OLED).

INCJ, Hitachi, Sony i Toshiba planiraju da potpišu međusobne obavezujuće ugovore u jesen 2011, tako da će kompletnu integraciju završiti u proleće 2012. pod uslovom da dobiju i sva neophodna odobrenja vlade. Očekuje se da će nova kompanija izaći na berzu 2016. godine.

INCJ je formiran 2009. godine s kapitalom od 92 milijarde jena od kojih je 82 uložila vlada a peostalih 10 je obezbedilo 19 privatnih kompanija.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.