balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Crna Gora upala u finansijsku krizu
(05.09.2011.)

Podgorica -- Crna Gora duguje skoro milijardu i po evra, što je nešto manje od polovine njenog bruto domaćeg proizvoda BDP.

Više od milijardu evra, što je trećina BDP-a, se odnosi na spoljni dug, a Vlada podiže novi kredit kod Svetske banke od 59,1 miliona evra.

mapa crne goreOvi podaci ukazuju na trend ubrzanog rasta državnog duga, pa i u samom Ministarstvu finansija priznaju da su upravo visok nivo javnog duga i njegov dalji rast među glavnim faktorima rizika za domaću ekonomiju, prenosi Radio Slobodna Evropa RSE.

Crna Gora je krajem septembra prošle godine realizovala prvu emisiju evroobveznica, kojima je prikupila 200 miliona evra. Rok za izmirenje tog duga je pet godina, a u međuvremenu će se u godišnjim ratama otplaćivati kamata koja će ukupno biti skoro 80 miliona evra. Kada se dodaju ostali transakcioni troškovi suma se penje za još nekoliko miliona.

Početkom aprila Crna Gora se ponovo, zbog servisiranja prethodnih dugovanja i krpljenja budžetskih rupa, na međunarodnom tržištu kapitala zadužila za još 180 miliona evra. Novac je ponovo pozajmljen na pet godina, a kamate će, samo za ovu pozajmicu, koštati više od 65 miliona evra.

Sada je objavljeno da je Svetska banka, shodno dogovoru Vlade i ove finansijske institucije s kraja juna ove godine, odobrila još 59,1 miliona evra.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.