balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Studenti moraju da traže posao
(05.09.2011.)

Porodični budžet koji je sve tanji zbog ekonomske krize, naterao veliki broj studenata da rade pre dobijanja diplome. U poređenju sa stanjem pre desetak godina, posao danas gotovo podjednako traže studenti iz Beograda i iz unutrašnjosti.

Početkom školske godine povećava se i broj studenata koji traže posao preko omladinske i studentske zadruge. U poređenju sa ranijim periodima, posao danas gotovo podjednako traže studenti iz Beograda i iz unutrašnjosti. Psiholozi podsećaju da je rad važan i za razvoj ličnosti, a ne samo da bi se pregurale finansijske teškoće.

studentska stednjaStudiranje nije jeftino, posebno za decu koja dolaze iz unutrašnjosti, ali sve je teže i za one koji žive u Beogradu. Zato većina budućih akademaca traži način da zaradi.

Studenti kažu da rade da bi rasteretili porodični budžet, zaradili džeparac, jer je život veoma skup.

Osim studenata, sve je više i srednjoškolaca koji traže posao. Promocije, podela flajera, samo su neki od poslova koje je obavljala šesnaestogodišnja Kristina Petrović da bi stekla neko radno iskustvo i skupila novac za kurs engleskog.

Krajem letnje sezone devojkama se uglavnom nude poslovi promocije proizvoda, pakovanja, lepljenja deklaracija, a za muškarce su to lakši ili teži fizički poslovi.

"Mislim da se situacija izjednačila u odnosu na pre 10 godina. Ranije su uglavnom tražili posao iz unutrašnjosti. Sada je situacija, mislim, jedan na prema jedan, podjednako posao traže i studenti iz Beograda", kaže Breda Milić iz studentske zadruge "Bulevar".

Da li su mladi spremni da rade dok studiraju kako bi i roditeljima pomogli u prevazilaženju krize, u velikoj meri zavisi od toga da li su u porodici i svojoj sredini naučeni da pomažu u rešavanju problema.

Psiholog Ana Pešikan kaže da se jedan deo studenata i dalje nalazi u statusu "deteta", bez obzira na to što im se roditelji muče, pa često rade dva ili tri posla kako bi im obezbedi sredstva za studiranje.

Materijalno stanje studenata u Srbiji je loše, i uglavnom su na teretu roditelja. Tek svaki dvanaesti student živi od onog što sam zaradi.

(RTS)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.