balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Tim studenata iz Novog Sada nagrađen na svetskom takmičenju
(06.09.2011.)

NOVI SAD - Tim studenata Fakulteta Tehničkih Nauka (FTN) iz Novog Sada osvojio je drugo mesto na svetskom takmičenju koje je organizovalo Američko društvo za grejanje, hlađenje i klimatizaciju ASHRAE.

U takmičarskom timu fakulteta bili su studenti mašinstva Igor Mujan, Ivan Tutorov, Mario Barlakov, Bojan Marković sa departmana za energetiku i procesnu tehniku, studenti arhitekture Maja Živanić i Radivoje Savić sa departmana za arhitekturu i urbanizam.

ashraePrijavljeni rad je učestvovao u kategoriji integralnog, održivog projektovanja u građevinarstvu.

Tema je vrlo aktuelna u svetu jer više nije moguće naći konvencionalne energetske resurse u izobilju pa je kreativnost sve potrebnija u realizaciji objekata sa malom potrošnjom energije.

Zadatak projekta bila je izvedba idejnog rešenja muzeja "The Drake Well Museum"  koji se nalazi u Titusvilu u Pensilvaniji.Mladi inženjeri mašinstva su modelirali energetske bilanse objekta, projektovali klimatizacioni sistem, rasvetu i definisali sisteme za napajanje objekta energijom iz obnovljivih izvora energije. Poseban akcent je stavljen na energetsku efikasnost objekta koja mora biti što veća kako bi se ostvarila mala potrošnja energije.

Novosađani su osvojili drugo mesto, dok je prvo pripalo ekipi kineskog Tianjin Univerziteta, a treći su bili studenti Lorens tehnolodžikl univerziteta iz Mičigena.

Po prvi put i istoriji takmičenja, naši akademci su osvojili jedno od tri prva mesta, a u poslednje tri godine učesnici sa evropskih fakulteta nisu se našli u društvu nagrađivanih timova.

(RTV)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.