balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Propao proizvožač automobila SAAB
(08.09.2011.)

Stokholm -- Poznati švedski proizvođač automobila Saab nakon duge krize je objavio bankrot i zatražio sudsku zaštitu od poverilaca.

To je poslednji pokušaj da se spase posrnuli čuveni brend pogođen serijom obustava rada zbog nedostaka delova, opterećen ogromnim dugovanjima i kašnjenjem isplate nadnica.

saabKompanija "Švedski automobili", ranije poznata kao Spajker, je saopštila da je Saab zatražio sudsku zaštitu pred lokalnim sudom i predložila reorganizaciju firme.

Izvršni direktor Saaba Viktor Miler izjavio je da će prijava bankrota i ulazak u stečajni postupak omogućiti da prezadužena kompanija obezbedi redovnu isplatu zarada, biće omogućeno redovno finansiranje u jednom kraćem periodu, a krenuće se i u nastavak proizvodnje. Kompanija očekuje priliv svežeg novca od kineske kompanije.

Firma "Švedski automobili" sa sedištem u Holandiji spasila je Saab od bankrota početkom 2010. godine kada je kupila švedsku kompaniju od američkog auto-giganta "Dženeral motorsa" (GM).

Glasine o mogućem bankrotu cirkulišu u medijima već duže, budući da je proizvodnja Saaba mesecima zaustavljena zbog toga što kompanija ne može da plati nabavku delova.

Saab je najavio da će zatražiti podršku kreditora za proces reorganizacije, izražavajući uverenje da će dobiti njihovu saglasnost. Cilj reorganizacije jeste da se obezbedi kratkoročana stabilnost, uz istovremeno obezbeđivanje dodatnih sredstava, u očekivanju priliva svežeg novca od nedavno obezbeđenog partnerstva sa kineskim firmama "Pang Da" i Jungman.


Pojedini stručnjaci za bankrot smatraju da će sud odbiti zahtev Saaba za zaštitu od bankrota, upozoravajući da kompanija ne može opstati kada "nema novca, nema proizvodnju, kada praktično ništa nema".

Ako sud prihvati zahtev, Saab će biti zaštićen tri meseca od poverilaca koji u tom periodu neće moći da računaju na povraćaj novca, a radnici će početi da primaju platu.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.