balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Zemljama Balkana preti velika kriza
(10.09.2011.)

Guverneri pet centralnih banaka zapadnog Balkana upozorili su na sastanku u Bečičima na opasnost pojave krize sa duplim dnom.

Guverneri su poručili da je ključni izazov obezbeđenje fiskalne održivosti, jer je u svim zemljama, osim Bosne i Hercegovine, došlo do prebrzog rasta javnog duga.

Regionalni sastanak guvernera pet centralnih banaka zapadnog Balkana na temu „Saradnja centralnih banka u regionu i finansijska stabilnost" održava se u Bečićima od 8. do 10. septembra, u organizaciji Centralne banke Crne Gore.

kriza finansijskaGuverneri su razmotrili ekonomsku situaciju u regionu i ocenili da su sve zemlje regiona male, visoko otvorene ekonomije i u velikoj meri zavisne od dešavanja na globalnom nivou, da dele iste probleme i istu „ekonomsku sudbinu".

Ukazano je reč o zemljama sa visokim potencijalom rasta i da u budućnosti mogu postati vrlo interesantna i značajna tržišta. Guverneri su ukazali na opasnost pojave krize sa duplim dnom, koja bi pogodila sve zemlje regiona. Stoga su prisutne korekcije očekivanih stopa rasta BDP.

Očekuje se da u 2011. godini sve zemlje regiona ostvare pozitivne stope rasta, ali to će biti stope značajno niže od pretkriznih stopa. Guverneri su upozorili da je u takvim uslovima ključni izazov obezbeđenje fiskalne održivosti, jer je tokom kriznih godina u svim zemljama (osim BiH) došlo do prebrzog rasta javnog duga.

Problemi na globalnom nivou su se odrazili i na usporavanje priliva stranih direktnih investicija u regionu, a naročito kada su u pitanju „grin fild" investicije, koje su jedan od najkvalitetnijih pokretača privrednog rasta. Konstatovano je da je nakon brzog rasta inflacije u prvom kvartalu prisutan trend opadajuće stope inflacije.

U privredama svih zemalja su prisutne brojne ranjivosti (naročito je izražen problem likvidnosti realnog sektora), kao rezultat prethodne krize, stoga je neophodno ubrzano sprovesti strukturne reforme i pokrenuti novi model rasta, koji bi se umesto na rastu domaće tražnje, bazirao na povećanoj konkurentnosti i rastu izvoza. Zaključeno je da su bankarski sistemi ključni za očuvanje finansijske stabilnosti.

Kako je rečeno, tri ključne linije odbrane finansijske stabilnosti treba da budu: prevencija, povećanje otpornosti sistema na šokove i upravljanje krizom. Poverenje u bankarski sistem je povraćeno u svim zemljama regiona i prisutan je trend rasta štednje. Konstatovano je da su banke likvidne i visoko-kapitalizovane. U svim zemljama je prisutan viši nivo loše aktive u odnosu na period prije krize, a izazov ostaje kako obezbediti kreditni rast koji bi pokrenuo privredu bez ugrožavanja stabilnosti bankarskog sistema.

Regionalni sastanci se održavaju dva puta godišnje - pre prolećnog i pre jesenjeg zasedanja MMF i Svetske banke. Cilj sastanaka je razmena mišljenja, ideja, kao i regionalna harmonizacija i zajedničko nastupanje na međunarodnom nivou. Na sastanku učestvuju guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, guverner Banke Albanije Ardian Fulani, Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić, Narodne banke Republike Makedonije Dimitar Bogov i Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i njihovi saradnici, saopštila je Narodna banka Srbije.

(StudioB)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.