balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

10 saveta da Vas šef ZAVOLI

(15.09.2011.)

Da biste osvojile naklonost svoje šefice morate da joj uđete u glavu i utvrdite šta ona voli u vezi sa svojim poslom. „Radite više tih stvari koje joj prijaju i voleće vas“, kaže poznati organizacioni psiholog Simur Adler.


Ove majstorske poteze predlaže Cosmopolitan.rs:

1. Neka se oseti zaslužnom za vaše sjajne ideje


Šef voli da se oseća kao glavni idejni pokretač i zato svaki put kada smislite neku odličnu ideju ili mudro rešenje problema pripišite njemu deo zasluga. Recite „Vaš komentar me je naveo na pomisao...“ ili „Upalila mi se sijalica kada ste rekli...“ Kao i vi, i vaša šef voli da čuje da odlično radi svoj posao, ali ne u vidu ispraznog ulizivanja tipa „Vi ste najbolji šef na svetu!“

šef2. Budite mentori novozaposlenima

Predložite šefu da uzmete novu osobu u firmi pod svoje okrilje, kako bi brže ušla u posao i savladala ga. Time ne samo da ćete njega osloboditi dela posla, već i pomažete kolegi da brže i produktivnije obavlja posao.

3. Ne cinkarite kolege

Apsolutno treba da se trudite da ukažete na probleme u poslovanju i ponudite konstruktivna rešenja, ali ne ulazite u opanjkavanje kolega, upozorava Mejer. Cinkarenjem kolega postižete samo to da vi same delujete jadno i nedostojno poverenja.

4. Izrazite neslaganje

Spremnost da kažete šta mislite šefu je važnija od slepe odanosti. Sve je u načinu na koji ćete „upakovati“ svoje mišljenje. Recite: „Razmislila sam o vašoj ideji i imam drugačiji predlog“, ili „Istražila sam to pitanje i možda je ovo bolji pristup“.

5. Imitirajte ga

Oponašanje je najveći kompliment, ali to ne znači da treba da je kopirate do detalja. Samo ustanovite ključne odlike njenog načina rada i usvojite ih: da li je jutarnji tip? Da li joj je radni sto pod konac ili haotičan?

6. Dobrovoljno se nudite da preuzmete razne zadatke

Bilo da se radi o organizovanju davanja krvi u firmi, učešću u komisiji za razmatranje budžeta ili nekoj radnoj grupi, osobe koje se dobrovoljno ponude da pomognu upašće šefu u oči (a i njegovim šefovima), tvrdi Adler.

7. Zamolite za kratak razgovor o poslu

Zakažite kraći sastanak na kome ćete videti da li ispunjavate njegova očekivanja, šta eventualno možete da promenite i poboljšate ili gde da ponudite više pomoći. Samo ne zovite to „evaluacijom“, napominje Adler.

8. U svemu tražite pozitivnu stranu

I kada razgovarate o problemima (recimo: gubitku klijenata, prekoračenju budžeta, slaboj prodaji), posmatrajte ih iz pozitivnog ugla. Podvucite kako stojite znatno bolje od konkurencije ili istaknite lojalnost vaših klijenata.

9. Uložite dodatni trud

Proučite izveštaje o prodaji. Pošaljite cirkularni mejl sa važnim novostima koje se tiču vaše oblasti poslovanja članovima najužeg tima sa kojim direktno sarađujete. Istražite šta se dešava sa konkurencijom. Potrudite se da baš vi vodite prezentacije grupnih projekata.

10. Ne tretirajte firmu kao psihološko savetovalište

Zapamtite: što se tiče informacija lične prirode, manje je više. Znamo da sa kolegama provodite više vremena nego sa najboljim prijateljicama, ali to nije razlog da na poslu razglabate probleme ili pikanterije iz privatnog života. Ako vas neko pita kako ste, odgovorite iskreno, ali ne pretvarajte to u ćaskanje uz kaficu, savetuje Mejer.

(Smedia)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.