balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Nemački izvoz raste, kriza je prošlost
(16.09.2011.)

Berlin -- Nemački izvoz je u prvoj polovini godine povećan za 14,7 odsto u poređenju sa 2010, delom zahvaljujući snažnom rastu izvoza u zemlje izvan Evropske unije.

nemački zamkoviZvanična statistika pokazuje da je nemački izvoz od januara do juna vredeo 525,6 milijardi evra prema tadašnjih 458,3 milijarde.

Usklađeno sa inflacijom, rast izvoza Nemačke, najveće evropske ekonomije i drugog po veličini svetskog izvoznika posle Kine, bio je 10,1 odsto.

Savezna statistička služba saopštila je da je posebno snažan rast u posmatranom periodu registrovan kod izvoza u zemlje van EU koji je porastao 16,7 odsto, na 208,3 milijarde evra.

Nemački izvoz u Tursku je u prvom polugođu povećan 45 odsto, u Rusiju za 39 odsto, u Kinu za 25 a u SAD za 14 procenata.

EU je ipak ostala nemačko najveće izvozno tržište jer je u prvih šest meseci ove godine apsorbovala nemački izvoz od 317,3 milijarde evra, za 13,4 odsto veći nego u isto vreme prethodne godine.

Uprkos dobrim izvoznim rezultatima, analitičari upozoravaju i na neke manje ohrabrujuće signale iz nemačke ekonomije, uključujući pad poslovnog poverenja i razočaravajuć ekonomski rast u drugom kvartalu od samo 0,1 odsto.

Bojazni izazivaju i dužnička kriza u Evropi, moguća nova recesija u SAD, koje su ključni trgovinski partner Nemačke, kao i moguće hlađenje rasta na perspektivnim tržištima u razvoju.

Nemački zvaničnici i dalje očekuju da Nemačka ove godine ubeleži privredni rast od tri odsto.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.