balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Poskupeo plin, zbog nestašice
(16.09.2011.)

Hronična nestašica plina značajno uvećala troškove svakog šestog vozača u Srbiji. Vlada nestašica, jer su iz pogona „ispale“ rafinerije u Hrvatskoj, Rumuniji.

skupo gorivoCena tečnog naftnog gasa (TNG), popularnog plina na koji u Srbiji ide skoro svaki šesti automobil, povećana je u četvrtak i na nekim pumpama već dostigla cenu od 66,9 dinara po litru.
- Tečnog naftnog gasa nema na tržištu i to je razlog za više cene. Vlada nestašica, jer su iz pogona „ispale“ rafinerije u Hrvatskoj, Rumuniji - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Plin će poskupeti i zbog, prema mišljenju učesnika okruglog stola na temu „Liberalizacija naftnog tržišta Srbije“, nerazumne uredbe države o obavezi uvoznika TNG da skladišta sa dosadašnjih 1.000 kubika povećaju na čak 3.000 kubika.

Hrvatska je, inače, smanjila veličinu zapremine obaveznih skladišta sa 1.000 na 400 kubika, što je drastično smanjilo broj uvoznika i konkurenciju.

Liberalizacija našeg tržišta dala je slabe efekte, jer država, tvrde naftaši, nije poput ostalih zemalja u regionu smanjila svoja zahvatanja koje su, posle Grčke, najviše u regionu.

Kompanije koje snabdevaju tržište tvrde i da su njihove marže među najnižima u regionu (prosečno od 8 do 10 evrocenti po litru), a da su i ostale dažbine koje je propisala država, poput takse za popunu budžeta za vanredne situacije pa čak i za šume, ali i za priključenje na autoput i takse za gradsko građevinsko zemljište (u Beogradu čak 20.000 evra po pumpi) tolike da skoro svi posluju na granici rentabilnosti.

(Smedia)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.