balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

BIH može da izgubi 90 miliona pomoći
(17.09.2011.)

Vlasti Bosne i Hercegovine imaju još nekoliko dana da postignu dogovor o projektima koji će se finansirati iz pretpristpunih fondova Evropske Unije za 2011. godinu.

Evropska komisija već razmatra preusmeravanje fondova na regionalne projekte na Zapadnom Balkanu za slučaj da se rešenje ne nađe.

bihAgenciji Beta je 15. septembra rečeno u službi Delegacije EU u Sarajevu da je Evropska komisija dobila informacije da još nema sporazuma u BiH o projektima koji bi se sprovodili uz finansiranje iz pretpristupnih fondova EU (IPA). To bi, kako je rečeno, "moglo dovesti u pitanje potpisivanje finansijskog ugovora sa Evropskom komisijom i sprovođenje projekata".

 "Komesar za proširenje EU Štefan File razmatra preusmeravanje 96 miliona evra iz programa IPA za BiH u program sa više korisnika na Zapadnom Balkanu, ukoliko Evropskoj komisiji odmah ne stigne obaveštenje o tome da je postignut dogovor o programu za BiH", rečeno je u službi EU u Sarajevu.

 Bosna i Hercegovina za jačanje institucija, unapređenje infrastrukture, povećanje zaposlenosti i druge namene može da iskoristi 96 miliona evra za 2011. Međutim, deo predviđenih projekata odbacila je Republika Srpska, nakon čega je Savet ministara Bosne i Hercegovine 7. septembra utvrdio smanjenu listu sa 14 projekata u vrednosti od 88 miliona evra.

Vlada Federacije BiH se, međutim, nedelju dana kasnije usprotivilo toj revidiranoj listi.

 Budući da je za korišćenje IPA fondova neophodno postići saglasnost svih nivoa vlasti, na šta je Evropska komisija više puta ukazivala, dovedeno je u pitanje korišćenje svih fondova.

 Evropska komisija je izrazila žaljenje "što je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja nije u mogućnosti da finalizira program IPA", ali je naglasila da je "i ubuduće spremna da podržava vlasti BiH u stvaranju efikasnijeg mehanizma koordinacije fondova IPA i ostalih pitanja u vezi sa EU". Naglašava se da će EU nastaviti utvrđivanje programa pretpristupne pomoći pošto dobije potvrdu da su svi projekti usaglašeni sa svim ključnim akterima.

 Ovo nije prvo upozorenje koje je poslato Bosni i Hercegovini. Delegacija EU u Bosni i Hercegovini početkom avgusta je ukazala na opasnost da Bosna i Hercegovina ostane bez značajne pomoći zbog političkih nesuglasica, čime bi građani bili kažnjeni. Prema navodima Radio Slobodne Evrope, Evropska komisija je 14. septembra donela internu odluku o suspenziji svih projekata, ali je Evropski komesar za proširenje Štefan File (Fuele) ipak ostavio mogućnost da se taj problem reši u narednih nekoliko dana.


Kako navodi Radio Slobodna Evropa, iznenađujuće je što su ministri Stranke demokratske akcije (SDA) u federalnoj vladi različito glasali od svojih stranačkih kolega u Savetu ministara. Lider SDA Sulejman Tihić kazao je da je neprihvatljivo da BiH izgubi 88 miliona evra zbog političkih nesporazuma i najavio da će tražiti usaglašavanje stavova.

 Finansijska šteta za BIH ukoliko izgubi IPA fondove puno je veća od 88 miliona eura. U pitanju su i aranžmani sa Svjetskom bankom i MMF-om, ali i sve druge strane inevsticije, u situaciji kada BiH grca u ekonomskoj i socijalnoj krizi i deficitima budžeta, istakao je analitičar i istraživač Žarko Papić za Slobodnu Evropu.

 Kroz predviđene projekte bi, između ostalog, bile osnažene službe pravosuđa i javne uprave, pomognut razvoj srednjih i malih preduzeća, finansirana izgradnja puteva, te održavanje voda i upravljanje otpadnim materijalom, kao i pomoć obrazovanju, socijalnoj inkluziji i zapošljavanju građana BiH

(EurActiv)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.