balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Srbija 95. na listi razvijenosti zemalja
(17.09.2011.)

Srbija po konkurentnosti na 95. mestu u svetu od 142 zemlje koliko ih je obuhvaćeno izveštajem Svetskog ekonomskog foruma. U odnosu na prošlogodišnju listu, Srbija za jednu poziciju bolja.

U regionu lošije rangirana samo Bosna i Hercegovina.

železnicaPo konkurentnosti Srbija je ne samo na začelju evropskih i zemalja u regionu, već po nekim parametrima i na svetskom začelju, jer zauzima 95. mesto od 142. posmatrane zemlje.

Lista Svetskog ekonomskog foruma upustvo je investitorima gde da ulažu novac. Za mnoge od 12 parametara Srbija je dobila lošu ocenu.

Interesi manjinskih akcionara slabije su zaštićeni samo u Kirgiziji i na Haitiju. Samo tri zemlje napušta više mladih obrazovanih ljudi nego Srbiju. A pored godina priče o ukidanju suvišne birokratije i procedura, obimniju regulativu od nas ima samo šest zemalja.

Jelena Bojović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) smatra da je problem u koordinaciji i da se neki zakoni ne mogu sprovoditi bez promene drugih zakona kao na primer Zakon o arhivskooj građi.

"Taj zakon je donesen pre dve godine i dalje se ne sprovodi. Uvek je problem sinhronizacija rada različitih ministarstava i način donošenja zakona i podzakonskih akata i komunikacija između različitih institucija", rekla je Bojovićeva.

Među prvih 100, Srbija nije ušla ni po kvalitetu infrastrukture - železnice, puteva, avio-saobraćaja, niti po nezavisnosti sudstva.

Po oceni Svetskog ekonomskog foruma problem su nam i korupcija i kriminal, inflacija, porezi, politička nestabilnost.

Reforme za bolji rejting

Ekonomista Mahmut Bušatlija smatra da će se to odraziti na smanjenje investicija. "Prošle godine očekivali smo 2,3 milijarde evra, a realizovalo se manje od milijardu", kaže Bušatlija i dodaje da se ove godine ništa nije popravilo.

"Bolja konkurentnost za jedno mesto na listi ništa ne znači jer svi ostali elementi koji ulaze u 'kantri risk' su slabiji nego 2010. i ova loša pozicija konkurentnosti će uticati na smanjenje potencijalnih investicija", smatra Bušatlija.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, međutim, očekuje 2,5 do tri milijarde evra investicija, kako je i planirano. Stručnjaci ponavljaju da je vreme da se pređe s reči na dela, odnosno da Vlada krene u reforme i to počev od javne uprave. Da vremena za odlaganje nema potvrđuje i to što su gotovo svi u okruženju već konkurentniji od nas. Slovenija je na odličnom 57 mestu, a Crna gora na 60. U regionu jedino je lošije rangirana Bosna i Hercegovina.


Najkonkurentnija zemlja u celom svetu je Švajcarska ispred Singapura i Švedske, a najlošiji je Čad.

(RTS)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.