balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

Top 50 Banaka JI Evrope: Nijedna iz Srbije
(19.09.2011.)

Na listi 50 vodećih banaka u jugoistočnoj Evropi, koju je za prošlu godinu sačinio Diloitte, nije bilo nijedne iz Srbije.

Najviše banaka sa spiska posluju u Poljskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Iako je domaći bankarski sektor jedan od najstabilnijih, ipak, plasmani i zarada, uprkos veoma visokim kamatama na kredite, očigledno nisu dovoljni da makar jedna banka dospe na ovu listu.

sosijete djeneralTrenutni kapital i imovina svih banaka u našoj zemlji, prema podacima Narodne banke Srbije, iznose 24,76 milijardi evra. Međutim, to je veoma malo u odnosu na zemlje regiona, a samo mrvica u poređenju sa Poljskom, Mađarskom...

"Kada se pogleda aktiva, ceo naš bankarski sektor je kao dve hrvatske banke", kaže Goran Pitić, predsednik UO Societe Generale banke.

"Ukoliko se uporedi odnos aktive prema bruto društvenom proizvodu, ona kod nas iznosi oko 50 odsto, a u drugim zemljama u okruženju i iznad 100 odsto. Pozitivno je to što na našem tržištu još ima mesta za razvoj", kaže Pitić.

Kako kažu u Komercijalnoj banci, da bi dospeli na listu vodećih u jugoistočoj Evropi, banke bi između ostalog morale i značajno da poskupe svoje usluge. Umesto titule najuspešnijih, banke u Srbiji više su zadovoljne pozitivnim poslovanjem i dobrom likvidnošću.

Bankari se slažu da je kreditna aktivnost manja nego prethodnih godina, kao i da kamatne stope pokušavaju da primere trenutnoj ekonomskoj situaciji. I to je jedan od razloga zbog čega ih više nema među najuspešnijima u regionu.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da u našoj zemlji ima previše banaka s obzirom na snagu ekonomije. Slovenija je manja zemlja po veličini, ali po privrednoj snazi znatno jača, pa samim tim je i bankarski sektor snažniji. Otuda se i banka iz ove zemlje našla na Deloitteovoj listi, a naša nijedna nije.

(SEEbiz)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.