balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

Svetu opet preti nova kriza
(20.09.2011.)

Tri godine nakon bankrota američke investicione banke "Liman braders", svetski finansijski sistem je ponovo na putu da zapadne u još jednu veliku krizu, a u opasnosti su oporavak globalne privrede i buduće uređenje Evrope, navodi se u analizi agencije Rojters.

Sve su glasniji pozivi finansijskim liderima najvećih svetskih privreda, koji se krajem ove radne nedelje sastaju radi odluke o preduzimanju odlučnijih mera za razrešenje krize, pri čemu pomoć ne bi bila u tolikom obimu kao paket od jednog biliona dolara iz marta 2009., ali ipak jednako značajna kad je reč o merama.

dolar propadaaGlavni izazov je da se izbegne da državna dužnička kriza sa epicentrom u Grčkoj preraste u pravu bankarsku krizu, i to će biti centralna tema razgovora sastanka Grupe 20 najrazvijenijih svetskih privreda i onih sa brzim rastom u četvrtak i petak, 22. i 23. septembra, u Vašingtonu.

Takva kriza bi mogla da zahvati i druge prezadužene evropske države, što bi rezultiralo nekontrolisanim bankrotima i ponovo bacilo taj region i svet u celini u ekonomsku i finansijsku krizu, smatraju analitičari Rojtersa.

Lagard: Potrebno liderstvo, a ne balansiranje na ivici

"Ušli smo u opasnu novu fazu krize. Da bismo iz nje isplovili, potreban nam je snažan politički vetar u čitavom svetu, liderstvo a ne balansiranje na ivici", izjavila je u četvrtak izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Političke prepreke rešenju krize su i dalje značajne, ali ako bar delove programa za rešenje krize odobre ministri finansija i guverneri centralnih banaka država G20, a njihove vlade nastave da ih primenjuju, stručnjaci ističu da bi turbulencije na tržištu trebalo da popuste.

Pogoršanje krize podstiču dva faktora: političko neslaganje unutar Evrope oko toga u kojoj meri treba podržati prezadužene članice evrozone, koje primenjuju oštre mere štednje, kao i ranjivost evropskog bankarskog sistema, posebno u Francuskoj, gde banke poseduju 671,6 milijardi  evra vredne obveznice članica evrozone sa visokim javnim dugom.

Ta dva faktora podstiču jedan drugog i čine začarani krug, upozoravaju ekonomisti. Da bi se to prekinulo, preduzimaju se, između ostalog, sledeće mere: sve više centralnih banaka u svetu olabavljuju monetarnu politiku, evropski ministri finansija razmatraju povećanje obima 440 milijardi evra vrednog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, a vlade postižu napredak, iako spor, na sniženju budžetskog deficita.

Poslednji sastojak plana za rešenje krize čini politička rešenost za sprovođenje paketa mera.

"Alternativu čini politička paraliza, koju trenutno vidimo u mnogim zemljama i koja bi mogla da rezultira značajnim rizicima na duže staze. To predstavlja veliki razlog za zabrinutost", upozorio je stručnjak neprofitne konsultantske organizacije "Brukings institjušns", Esvar Prasad.

(RTV)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.