balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

U poslednjih 20 godina MILION radnih mesta manje

 

U poslednjih 20 godina MILION radnih mesta manje
(20.09.2011.)

U Srbiji su trenutno blokirani računi 22.000 preduzeća, sa 140.000 zaposlenih koji će verovatno ostati bez posla jer je u tim firmama nemoguće sprovesti stečaj.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da je nezaposlenost sistemski problem i da se takav pristup mora imati i u rešavanju tog problema.

nezaposlenost"Naš problem je što se ne rešavaju uzroci nezaposlenosti, a sprovode se i ad-hok mere, poput kredita za početnike koji ne daju nikakve efekte", upozorio je Knežević.

"Mi uvodimo beskonačan broj improvizacija. Oko 80 odsto kredita za početnike (start-up) ne daju nikakve finansijske efekte. Nije zaposleni radnik rešenje biznisa. Rešenje je da on dugoročno radi u profitabilnoj firmi, koja će se dugoročno brinuti o njemu", naglasio je on i ukazao da nikada nisu analizirani efekti tih mera.

Knežević je kao primer naveo grad Kraljevo gde će od 86 start-ap kredita 46 biti krivično procesuirano. "Dešavalo se da korisnici tih kredita dostave fakturu za kupovinu neke mašine, a onda ta mašina koja nije ni kupljena bude garancija za povlačanje kredita, koji kasnije nikada ne bude vraćen", rekao je Knežević.

Naglašavajući da se već dva puta produžava početak otplate tih kredita, on je dodao da je uveren da se to radi kako se ne bi ispostavilo da oni nisu dali rezultate.

Knežević je kritikovao i kredite za likvidnost i naveo da je za tri godine plasirano 2,8 milijardi evra, pri čemu se privreda vezala za likvidnost koja je 'počivala' na novom zaduživanju.

On je ukazao da je, zbog svih ovih okolnosti, uveren da će stopa nezaposlenosti rasti u Srbiji, ističući da je od 1991. izgubljeno 920.000 radnih mesta, od čega oko 580.000 u realnom sektoru.

Sa druge strane u javnom sektoru broj zaposlenih se nije smanjivao, već se stalno povećavao, što ukazuje na odsustvo strukturnih reformi. Tu treba dodati i neuređeno sudstvo gde ima 136.000 izvršnih presuda koje nisu sprovedene, dodao je Knežević.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.