balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Novi fijat se pravi punom parom

 

Novi fijat se pravi punom parom
(21.09.2011.)

Prve tri karoserije za najnoviji model automobila kompanije “Fijat” napravljene su u Kragujevcu i poslate u Italiju u specijalnu laboratoriju u Kazinu.

U ovom gradu se nalazi jedna od najmodernijih fabrika „Fijata“, koja po svojoj strukturi najviše liči na novu fabriku koja se gradi u centru Šumadije. Kako saznaje “Blic” iz pouzdanih izvora, prve školjke će proći testove preciznosti i kvaliteta izrade kako bi se nova oprema, koja je vredna više od 400 miliona evra, naštelovala za serijsku proizvodnju bi trebalo da odpočne u martu sledeće godine.

fijat fabrikaKako je za “Blic” izjavio Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca i koordinator saradnje sa kompanijom „Fijat“, “delegacija grada je boravila u Italiji i tamo je predstavila svoje potencijale”.

- „Fijat“ je uložio ogroman novac u Kragujevac i nabavio najsavremeniju opremu iz Japana, Nemačke i Italije. Nekadašnja „Zastavina“ fabrika automobila je potpuno obnovljena i biće najmodernija fabrika ove kompanije. Robotizovane linije se pripremaju. U Kazinu, u kojem se nalazi fabrika koja pravi 200.000 automobila godišnje i čiji je direktor istovremeno i novi direktor “Fijat automobila Srbija” gospodin Ferara, bez prestanka boravi oko 20 inženjera i radnika iz Kragujevca. Oni se tu upoznaju sa novom tehnologijom, neki će boraviti po mesec dana, ali ima i onih koji će tu ostati i dve godine - kaže Zdravković.

Novi model automobila, koji će se proizvoditi u dve varijante, sa pet i sedam sedišta, biće predstavljen na sajmu automobila u Ženevi 6. marta naredne godine, ali će prototip kompletnog vozila iz kragujevačke fabrike izaći na testiranje već polovinom decembra, do kada će ceo proces montaže u obnovljenoj fabrici biti gotov.

Inače, u fabrici u gradu Kazinu radi 4.000 radnika, a uz njih su i 62 fabrike koje prave delove. U Kragujevcu svoje pogone gradi ukupno šest proizvođača delova za „Fijatove“ automobile. Na sastanku u Kazinu pojavilo se više od 40 fabrika iz Italije koje su voljne da ulože novac u novu srpsku industriju automobila.
U Torinu, gde je sedište „Fijata“, radi 17.000 malih i srednjih preduzeća koja prave delove za „Fijat“. Prema standardima koji važe u današnjoj auto-industriji, na svakog radnika koji radi u montaži vozila, a u Kragujevcu treba da ih bude oko 2.500, dolaze još četiri radnika koja rade u fabrikama delova.

U industrijskoj zoni Grošnica u Kragujevcu trenutno grade četiri fabrike koje će proizvoditi delove za „Fijat“ - „Džonson kontrol“, „Sigit“, PMC i HTL. Kako su izjavili menadžeri “Fijat automobila Srbija” pored četiri kooperanta koji su počeli da grade svoje nove fabrike u Grošnici, još tri fabrike će biti instalirane na matičnoj lokaciji „Fijata“. Izvesno je da će do početka proizvodnje u novoj fabrici automobila, paralelno sa njom, krenuti da rade i fabrike koje prave vitalne delove za vozila. Tu će se proizvoditi sedišta, instrument-table, plastične i gumene komponente, branici i izduvni sistemi.

Proizvodne hale će samo u Grošnici imati površinu od 40.000 kvadratnih metara i one će zauzeti dve trećine nekadašnje kasarne.

U sklopu matične fabrike FAS biće izgrađene još tri fabrike koje će imati proizvodni prostor od 20.000 kvadrata. U samoj matičnoj fabrici „Fijata“ do kraja godine biće uposleno 2.500 radnika, dok će u fabrikama delova koje će raditi u Grošnici biti još 1.000 radnih mesta.

(Blic)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.