balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Barak Obama: Potreban spas globalne privrede

 

Barak Obama: Potreban spas globalne privrede
(22.09.2011.)

Američki predsednik Barak Obama je pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku rekao da svet mora da primeni "hitne i koordinirane" mere za spas globalne privrede.

barak obama"Stojimo uz naše evropske saveznike u vreme kad oni reformiraju svoje institucije i rade na rešenju fiskalnih problema", rekao je predsednik Obama.

Obama je dodao da se druge zemlje suočavaju sa drugačijim izazovima dok pokušavaju da usmere svoje privrede prema većoj samoodrživosti, podstićući domaću tražnju uz istovremeno usporenje inflacije.

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond (MMF) je ocenio da je globalni finansijski sistem u ovom trenutku nestabilniji nego ikad od finansijke krize 2008. godine.

MMF navodi da je evropska dužnička kriza u toj meri pogodila bankarski sistem da banke moraju da se uzdržavaju od kreditiranja kako bi sačuvale gotovinu, što doprinosi pogorišanju stanja evropske privrede.

Ništa bolje nije ni sa one strane Atlantika, gde američki zakonodavci ne dolaze do političkog konsenzusa neophodnog za smanjenje rastućeg budžetskog deficita koji je bio ključni razlog pada rejtinga dugoročnog duga SAD. MMF evropskim liderima savetuje da odmah počnu da primenjuju julski sporazum po kome će se spasilački paketi zajmova u regionu odobravati fleksibilnije dok SAD i Japanu preporučuje da postepeno smanje deficite.

"Rizici rastu i krajnje je vreme da se obrati pažnja na nestabilnost koja preti globalnom finansijskom sistemu i ekonomskom oporavku", ističe se u polugodišnjem Izveštaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti MMF-a.

Fond je apelovao na članice evrozone da posegnu u fond za pomoć svojim prezaduženim članicama i pomoći bankama u najlošijem stanju. "Neke evropske banke hitno moraju da povećaju svoje rezerve kapitala", istakao je MMF. MMF, procenjuje da je dužnička kriza u evrozoni direktno koštala banke u Evropskoj uniji 200 milijardi evra od kraja 2009, kad je buknula kriza u Grčkoj, do danas. U ukupno procenjenim bankarskim gubicima od 200 milijardi evra, Grčka, kao glavni krivac dužničke krize učestvuje sa samo 60 milijardi. Još 20 milijardi evra banke su izgubile zbog Irske i Portugalije, a preostalih 120 milijardi zbog Belgije, Španije i Portugalije. MMF procenjuje da bi gubici finansijskih organizacija mogli da se povećaju za još 100 milijardi evra u slučaju novog produbljivanju krize u navedenim zemljama.

Izveštaj MMF-a predstavlja drugo upozorenje Fonda u dva dana. Naime, MMF je prethodno znatno smanjio prognozu privrednog rasta svetske, američke i evropske ekonomije u ovoj i idućoj godini. MMF je ukazao da su dužnički problemi zone evra i neprekidno usporavanje američke ekonomije glavni krivci za tu sumorniju prognozu.

Kriza u evrozoni glavna tema sastanka G20

Sadašnje najteže i najopasnije vreme za Evropu od Drugog svetskog rata biće jedna od glavnih tema ovonedeljnog sastanka ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) u Vašingtonu, posvećenog borbi protiv dužničke krize koja predstavlja pretnju svetskoj ekonomiji.


Zabrinutost je, pre svega, usmerena na Grčku koja bi idućeg meseca mogla da bankrotira zbog prevelikog duga.
Bankrot Grčke bi mogao da destabilizuje ostale finansijski oslabljene članice evrozone, kao što su Portugalija, Irska, Španija i Italija i da takodje nanese udarac mnogim bankama u tom monetarnom bloku koje su veliki vlasnici grčkih vladinih obveznica.

U poslednje vreme su se pojavila mišljenja da bi evrozona mogla da bude spasena ako bi zemlje s veliki trgovinskim suficitima, kao što je Kina, izdvojile deo tog novca za kupovinu vladinog duga u evrozoni. Predsednik Svetske banke Robert Zelik, međutim, smatra da nema takvog "jednostavnog leka" za dužničku krizu evrozone.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.