balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Studenti prepisuju na svakakve načine

 

Studenti prepisuju na svakakve načine
(23.09.2011.)

U trci za što većim prosekom, studenti sa Beogradskog univerziteta su sve dovitljiviji. Došaptavanje, dodavanje koncepta, čak i toki- voki bubice odlaze u prošlost, a najnovija dostignuća kamera sa audio-vizuelnim predajnikom smeštenim u naočarima ili lančiću i sat na koji može da stane jedan gigabajt memorije, najnovija su pomogala pomoću kojih studenti bez bojazni da će biti otkriveni indeks pune visokim ocenama.

Studenti koji se opredele da na ovakav način polože ispit kažu da je najveći strah kada se „vara“ prvi put, a posle sve ide glatko.

prepisivanje puskice- Kada sam prvi put izašao na ispit sa klasičnom bubicom boje kože, koja se vadi pincetom, jedva sam čekao da se sve završi, stalno sam imao strah da će profesor čuti druga koji mi diktira pitanje sa druge strane, ali se to na svu sreću nije dogodilo. Pošto radim i imam malo vremena za učenje, otišao sam korak dalje i kupio audio- vizuelnu kameru koju stavljam na lančić .Ona je prečnika oko milimetar i sve se vidi. Donela mi je mnogo visokih ocena čak i na usmenim ispitima i višestruko se isplatilo sve što sam uložio, a platio sam je oko 300 eura -priča G. A. apsolvenat jednog od fakulteta u Beogradu.

Fakulteti se godinama bore protiv ovakvog načina „polaganja“ ispita. Mnogi su nabavili ometače i detektore, pojedini profesori nose i blokatore koji pište u slučaju da neko koristi mobilne telefone, „ratuju“ sa „toki-voki“ bubicama što rade na principu radio frekvencije, a blokatori i ometači ih ne mogu otkriti, ali pojava ovih novih uređaja samo još više otežava borbu sa nesavesnim studentima, koji ne biraju način da dođu do svog cilja, ocene u indeksu.

Branislav Boričić, prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu, kaže da nekad čak i sam pozove iznajmljivače različitih vrsta bubica.

- Na ovaj način se informišem o svemu što je novo i onda znam šta na ispitu treba da pratim i gde da gledam. Mi smo uveli različite kaznene mere. U indekse na sliku lepimo folije kako bi se izbegla mogućnost da dubler izađe umesto određenog studenta na ispit, na svakih godinu do godinu ipo dana kupujemo nove blokatore, ali najteže je izaći na kraj sa klasičnim načinom varanja, a to je prepisivanje, objašnjava Boričić i dodaje da godišnje sa bubicom uhvate oko 30 studenata, koji budu kažnjeni zabranom izlaska na ispit od 5 do 30 nedelja.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Ninoslav Ćirić, kaže da su stubovi oko fakulteta izlepljeni raznim oglasima na kojima stoje detaljne informacije o bubicama koje se mogu iznajmiti.

- Studenti varaju na različite načine, kod nas je nedavno kažnjen mladić, umesto kojeg je neko drugi polagao ispit. Kada uhvatimo nekog studenta sa bubicom, prijavljujemo ga disciplinskoj komisiji, ali i dalje ima najviše prepisanih radova ali se to ne može dokazati- objašnjava Ćirić.

Postoji i sat sa nekoliko gigabajta memorije sa kojeg se može čitati dok god je profesorova pažnja usmerena u nekom drugom pravcu.

- Kupila sam ovakav sat za 35 eura. I ranije sam prepisivala, a sada mi je mnogo lakše jer ne moram puškice da vadim iz čarape, nego lepo čitam sa sata i niko i ne sumnja da prepisujem- priča studentkinja.


Jedan od iznajmljivača bubica kaže da i pored ovih novih pomagala za polaganje ispita, njemu posao i dalje cveta.

-Iznajmljujem i klasične i „toki-voki bubice“ . Klasične iznajmljujem od 25 do 40 evra, a toki-voki i bluetooth bez kablova za 75 eura. Nedavno sam nabavio i sat sa jednim gigabajtom memorije i nadam se još većoj zaradi nego do sad- kaže iznajmljivač.

Međutim, dok pojedini studenti varaju ima i onih savesnih kojima je znanje na prvom mestu i smeta im da njihove kolege na lak način dolaze do diplome.

-Nedavno sam anonimno prijavila jednu koleginicu za koju pouzdano znam da je mnoge ispite položila koristeći bubicu. To pre svega nije pošteno prema nama koji sedimo i učimo, a i ruši ugled svakog fakulteta na kojima studenti pribegavaju korišćenju ovakvih pomagala. Mislim da bi trebalo pooštriti kazne, jer verujem da je to jedini način da se „varalicama“ stane na put- kaže Ana S.

(Danas)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.