balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Pronašli olupinu broda sa 150 miliona funti

 

Pronašli olupinu broda sa 150 miliona funti
(27.09.2011.)

Olupina jednog broda sa srebrom vrednim oko 150 miliona funti pronađena je u Atlantskom okeanu, što je najveća količina ikad pronađena.

Američka istraživačka kompanija "Odisej marin" pronašao je britanski teretni brod "Gairsopa", koga je potopila nemačka podmornica 1941. godine.

ronioci olupina brodaKompanija će zadržati 80 odsto vrednosti tereta prema sporazumu sa Ministarstvom trgovine. Samo jedna osoba, od 85 članova posade teretnjaka, preživela je torpediranje dok je brod pokušavao da dođe do Irske.

Brod je bio na putu za Britaniju iz Indije kada se nasukao usljed olujnog nevremena i pokušao da skrene za luku Galvej. Međutim, brod je ugledala nemačka podmornica i potopila ga.

Tri člana posade su se spasila u čamcu za spasavanje i došli do obale Kornvola dve sedmice kasnije, ali dvojica su umrla u pokušaju da dođu do obale.

Olupina broda nađena je ovog leta na dubini od 4.700 metara ispod severnog Atlantika, ali je tek prošle sedmice potvrđeno o kom se brodu radi.

Vođa projekta firme "Odisej marin" Endru Krejg rekao je da je realizovana prva faza projekta, lokacija i identifikacija olupine. "Sada sledi težak deo izvlačenja tereta. Imajući na umu popziciju i stanje olupine uvereni smo da ćemo uspjeti izvući teret", rekao je on. On je pojasnio da brod na morskom dnu "stoji uspravno" sa otvorenim teretom što znači da robotske podmornice na sistem daljinskog upravljanja moći da izvuku brod.

Radovi će početi sredinom 2012. godine.

Ova kompanija smatra da najverovatnije neće naći ljudske ostatke zbog dubine na kojoj se nalazi i starosti olupine.

Glavni arheolog projekta Nil Dobson rekao je da iako ima pouzdanih podataka da su čamci za spasavanje spušteni pre nego je brod potonuo, najveći deo posade nije preživeo dug put do obale.

(Mondo)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.