balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Lekari rade 40 sati dnevno - zaradjuju milione

 

Lekari rade 40 sati dnevno - zaradjuju milione
(28.09.2011.)

U niškom Kliničkom centru pojedini hirurzi zarade više od milion dinara mesečno, jer navodno imaju dodatni rad od 40 sati dnevno, tvrdi doktor Milan Višnjić.

doktori zaradjuju mnogo, milioneU upravi Kliničkog centra kažu da je sve u skladu sa zakonom i odlukama Upravnog odbora, a nalaz inspekcije ministarstva zdravlja još se čeka. Za jedan dan šest radnih dana. Nije moguće, ali su tako, tvrdi doktor Milan Višnjić, njegove kolege primale platu sedam puta veću neko što inače hirurzi primaju u niškom Kliničkom centru.

To je, kaže, saznao kada je došao na čelo stručnog saveta Kliničkog centra i u dokumentaciji video da grupa lekara sprovodi kliničku studiju, leči obolele od multipleskleroze i tako znatno više zarađuje.

"Ako moje kolege hirurzi za mesec dana rada, gde dežuraju svaki peti dan i dnevno rade po pet do šest operacija prime 70, 80, 90 hiljada, a ti ljudi koji su na neki način privilegovani prime po 700, 800, pa čak i milion se priča da su primili, onda nešto nije u redu", navodi Višnjić.

U upravi kliničkog centra kažu da je sve u redu, jer pacijenti oboleli od multipleskleroze koji imaju osiguranje nisu ništa plaćali. Radan Ilić direkztor Kliničkog centra Niš za pravne i ekonomske poslove tvrdi da je naknada koju su dobijali lekari od stranih državljana i od onih koji nisu imali uput.

"Što se tiče naknade ona je isključivo u skladu sa zakonom i odlukom Upravnog odbora. Lekari su to radili i usluge vršili van radnog vremena i naravno za svoj rad nakon radnog vremena u skladu sa zakonom imali odgovarajuću naknadu", tvrdi Ilić.

Ilić kaže da je Upravni odbor Kliničkog centra odredio da ovo lečenje košta 170. 000 dinara, plus troškovi za utrošen materijal. Višnjić, međutim, uverava da je praksa da kliničke studije plaćaju isključivo naručioci, a ne pacijenti. Višnjić, koji je predsednik Stručnog saveta Kliničkog centra Niš, međutim tvrdi da je to najgore što može da se dogodi u zdravstvu, tj. da se koristi tuđa nesreća kako bi se neko obogatio.

"Mislim da je to nešto najružnije, najcrnje što može da se dogodi u zdravstvu. Da vi koristite njegovu nesreću da se na taj način bogatite... a taj novac koji pacijent uplati deli se na nekoliko ljudi", objašnjava Višnjić.

Među lekarima koji su u timu za ovu kliničku studiju i koji su zarađivali više od pola miliona dinara je i funkcioner niških socijalista doktor Saša Živić. On je za B92 rekao ne samo da će tužiti Višnjića, već i sve ostale koji su podržali njegove optužbe. Sam Višnjić izjavio je da u ovom slučaju nema politike, već je isključivi motiv ekonomski interes koji je povezao lekare, inače članove različitih stranaka.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.