balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Dugme koje testira da li ste pijani

 

Dugme koje testira da li ste pijani
(30.09.2011.)

Kako izveštava "The Detroit Free Press" dve američke kompanije su počele sa radom na projektu uređaja u obliku dugmeta za startovanje automobila, koje će biti u stanju da prepozna da li je vozač pod dejstvom alkohola.

alkohol test detektor kolaTrenutno je "uređaj" veličine kutije za hleb, i koristi infracrvene senzore kako bi odredio nivo alkohola u krvi neke osobe. U ovoj fazi razvoja uređaja, problem predstavlja činjenica da je potrebno nekoliko sekundi kako bi proradio, kao i podatak da radi isključivo na sobnoj temperaturi.

Ceo projekat je vredan 2,25 miliona dolara, a kompanije koje ga razvijaju će najviše problema imati da uređaj smanje na veličinu dugmeta za startovanje motora, kome neće trebati više od nekoliko milisekundi da odredi koliki je nečiji nivo alkohola u krvi, kao i da radi kako na visokom, tako i na veoma niskim temperaturama.

Uz sve pomenuto, cena pojedinačnog primerka ne bi smela da pređe 200 dolara. Koliko će ovakva ideja, koja bi trebala da spreči alkoholisane vozače da voze, uspeti, ostaje da se vidi.

(VreleGume)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.