balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Korupcija i mito na državnim fakultetima

 

Korupcija i mito na državnim fakultetima
(30.09.2011.)

Sistemska korupcija na državnim fakultetima, pokazalo najnovije istraživanje Centra za razvoj obrazovanja Beogradske otvorene škole.

Na državnim fakultetima u Srbiji prisutna je sistemska korupcija, neetičke i koruptivne radnje, kako u upravama fakulteta, kod profesora, tako i kod samih studenata, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za razvoj obrazovanja Beogradske otvorene škole.

korupcija i mito davanje para novca

Na fakultetima su i dalje prisutni problemi netransparentnosti finansijskih tokova, korupcija u pripremnoj nastavi za upis, varanje na ispitima, privatna nastava, prisilna kupovina udžbenika, nejasni kriterijumi za formiranje školarina i taksi, pokazalo je istraživanje predstavljeno na panel diskusiji o korupciju u visokom obrazovanju.

Istraživanje je rađeno pojedinačno po fakultetima pa je tako na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu (UB) najčešći oblik nelegalnih aktivnosti pri upisu, za koji su studenti ili maturanti čuli - naknadno ubacivanje na rang listu.

Davanje mita nekome u administraciji tog fakulteta, pružanje protivusluga i nelegalne promene na rang listi, takođe su oblici korupcije za koje je jedna trećina studenata i maturanata čula da se dešavaju, rečeno je na skupu. Gotovo svi maturanti, kandidati (97,2 odsto) koji su pohađali pripremnu nastavu, navode da profesori govore šta treba, a šta ne treba učiti za prijemni, da se određeni deo gradiva uopšte ne uči, preskoči...

Na pripremnoj nastavi profesori ovog fakulteta govore i iz koje će oblasti sigurno biti neko pitanje na prijemnom, šta treba samo da se pročita, a šta sigurno neće biti na testu.

Na državnom Fakultetu političkih nauka, 99 odsto studenata ne zna kako se formira i šta sve ulazi u cenu taksi. Studenti uglavnom smatraju da se ovako zarađen novac troši na plate i honorare zaposlenih, dok manji broj njih smatra da je novac posredno namenjen studentima, za poboljšanje kvaliteta nastave, kupovinu opreme...

Na Ekonomskom fakultetu UB fokus istraživanja bio je na udžbenicima, pa je 31,5 odsto ispitanih studenata navelo da je u toku školovanja lično bilo primorano da kupi nov nastavni materijal. Takođe, 60 odsto studenata ne bi prijavilo slučaj primoravanja kupovine novog nastavnog materijala, jer, kako kažu, to ne bi imalo efekta, ili bi time sebi naneli štetu.

Anketa među studentima Ekonomskog fakulteta pokazala je da 74 odsto mladih smatra da su udžbenici stranih autora korisniji od knjiga koje pišu naši profesori. Na Poljoprivrednom fakultetu UB, 75 odsto studenata bilo je primorano da kupi udžbenik od profesora, a 35 odsto je zbog toga na ispitu dobilo višu ocenu. Pri tome, 46 odsto studenata kupovalo je knjigu direktno od profesora, a 27 odsto na fakultetu.

Istraživanje na Medicinskom fakultetu UB pokazalo je da 30 odsto studenata smatra da se privatnim časovima dobijaju ispitne kombinacije. Čak 69 procenata mladih smatra da pohađanje privatnih časova, kako bi se ostvarile određene beneficije, nije prestup i da takvi studenti ne bi trebalo da budu kažnjeni.

Jedan od ispitanika priznao je da je zaobišao zvaničan proces prijema studenata na tom fakultetu, a 40 odsto njih navelo je da bi varalo na ispitu, ukoliko bi bilo u prilici, a da ne budu uhvaćeni. Na Elektrotehničkom fakultetu UB tema istraživanja bila je takođe varanje, i 65 odsto studenata smatra da se nikad ne izbacuju studenti sa fakulteta zbog varanja na ispitu.

Čak 85 odsto studenata smatra da njihove kolege varaju nekoliko puta ili povremeno na ispitima tokom studija, a 40 odsto njih kaže da, ukoliko vidi kolegu da vara na ispitu, nipošto ga ne treba prijaviti. Na Fakultetu organizacionih nauka 21,5 odsto ispitanika navelo je da prepisuje od kolega na ispitu, a 14,6 odsto njih da prepisuje sa puškica.

Profesor Čedomir Čupić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije ukazao je da su posledice korupcije u obrazovanju ogromne. Podsetivši na aferu "Indeks", u kojoj je uhapšena nekadašnja pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković, Čupić je upitao zašto toliko dugo traje sudski postupak i zašto su se pojedini optuženi profesori vratili na fakutet.

Učestvujući u debati, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da je za smanjenje korupcije potrebno prihvatiti vrednosni stav da je obrazovanje vrhunska vrednost, kao i da se zakoni moraju primenjivati, bez rešenja koja ostavljaju prostora za različito tumačenje.

(Economy.rs, Tanjug.)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.