balkanex logo
Baner

BALKANEX.INFO - ARHIVA

2012

JAN FEB MART APR MAJ JUN
JUL AVG SEP OKT NOV DEC


ARHIVA 2011 VESTI

ARHIVA 2011 ZANIMLJIVOSTI

 

Tinejdžeri vole da se pokazuju

 

Tinejdžeri vole da se pokazuju
(06.02.2012.)

Više od 95 odsto ispitanih tinejdžera priželjkuje firmiranu garderobu. Istraživanja pokazuju da su statusnoj potrošnji skloniji učenici iz skromnijih porodica i oni koji žive u manjim sredinama.

Kupovina skupe odeće ili upadljivih predmeta kako bi se ostavio željeni utisak na okolinu opstaje i onda kada je kriza vidno istanjila novčanik.

stil ajpod ipaed ajped ipad2 ajped2Istraživanja studenata i profesora Fakulteta za pravne i poslovne studije u Novom Sadu pokazuju da takozvanoj statusnoj potrošnji ne odolevaju ni najmlađi. Više od 95 odsto ispitanih tinejdžera priželjkuje firmiranu garderobu.

Dobre ocene, duhovitost ili gest iskrenog prijateljstva nekad nisu dovoljni da bi se bio glavni u društvu. Često su, priznaju tinejdžeri, neophodni i prepoznatljivi statusni simboli.

"Ako nemaju nešto tako, onda postanu predmet ogovaranja. Uglavnom ga gledaju kao da je drugačiji, ispod oka. Nekad se druže jedni sa drugima samo deca koja sebi mogu da priušte najbolje stvari", kažu deca.

Istraživanja koja su obuhvatila decu iz cele Srbije pokazuju da su statusnoj potrošnji skloniji učenici iz skromnijih porodica i oni koji žive u manjim sredinama.

"Pozitivan stav prema upadljivoj potrošnji imaju naročito ona deca koja su nesigurna koja osećaju neku socijalnu nelagodnost, deca koja se nisu do kraja potvrdila u svojoj socijalnoj grupi", kaže Veljko Đurić sa Fakulteta za pravne i poslovne studije u Novom Sadu.

Vršnjački pritisak prenosi se i na roditelje. Mnogi od njih spremni su da se odreknu mnogo čega da bi detetu ispunili želju. Tu je i griža savesti kao loš saveznik, pa u trci za dinarom više, roditelji nemaju ni vremena ni strpljenja i idu linijom manjeg otpora.

"Kažu: 'Hajde, nekako ćemo da se skupimo', kao nekad kada su se skupili za svadbu, sada se skupljaju za patike, za novu odeću i firmiranu garderobu, a s druge strane je teži put koji je bolji - da se ta situacija iskoristi za jedan razgovor unutar porodice", rekao je Aleksandar Baucal sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ukazivanje na prave vrednosti i objašnjenje zašto je određena odluka ispravna, stručnjaci kažu, osnažiće i dete i roditelja.

"Treba da dajemo deci pravu sliku o sebi i da jačamo njihovo samopoštovanje i njihovu sigurnost, da primećujemo koje su njihove dobre osobine, šta oni umeju i da tako jačamo njihovu sigurnost. Onda će oni imati i manju potrebu za nekontrolisanom kupovinom", ističe psiholog Vesna Janjević Popović.

Tako će biti izbegnuta zamka da se kupuje detetova naklonost i, što je mnogo važnije, dete shvatiti da roditelj nije loš zato što mu ne kupuje sve ono što poželi ili što drugi imaju.

(RTS)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.