balkanex logo
Baner

BALKANEX.INFO - ARHIVA

2012

JAN FEB MART APR MAJ JUN
JUL AVG SEP OKT NOV DEC


ARHIVA 2011 VESTI

ARHIVA 2011 ZANIMLJIVOSTI

 

Kako da štedite struju kod kuće

 

Kako da štedite struju kod kuće
(10.02.2012.)

Mlade domaćice trebalo bi da znaju neke činjenice koje će im pomoći da ekonomičnije vode domaćinstvo, a tiču se načina na koji upotrebljavaju šporet i frižider.

sporetZa iskusnije domaćice gotovo da nema tajni u kuhinji, ali kada je reč o početnicama, možda će im ovi mali i jednostavni saveti pomoći da ekonomičnije vode domaćinstvo.

* Šporet

Kada kuvate, uvek na šerpu stavljajte poklopac. Zašto? Na taj način se štede električna energiju, novac, ali vreme. Ako kuvate bez poklopca, potrošićete bespotrebno čak 30 odsto toplote.

Koristite posudu koja sasvim prekriva ringlu. Ako je šerpa u obimu samo tri centimetra manja od ringle, nepotrebno ćete potrošiti takođe 30 odsto električne energije.

Još pre nego što jelo bude skuvano isključite ringlu, jer ona akumulira izvesnu količinu energije koju takođe možete da iskoristite.

Tokom kuvanja koristite što manje vode, najviše 250 ml za pripremu povrća u posudi od jedne litre.

Dok spremate jelo u rerni, nastojte da je ne otvarate često, budući da ćete prilikom svakog otvaranja sniziti temperaturu u rerni za otprilike 15 stepeni Celzijusovih.

* Frižider

Nemojte bez potrebe da otvarate ni vrata frižidera, jer zbog toplog vazduha koji u njega dospeva top prilikom, povećavate i potrošnju struje. U frižider nikada nemojte da stavljate tople posude.

Temperaturu u frižideru podesite na temperaturu od 3-5 stepeni Celzijusovih. Tada je najekonomičniji.

(Novosti)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.