balkanex logo
Baner

BALKANEX.INFO - ARHIVA

2012

JAN FEB MART APR MAJ JUN
JUL AVG SEP OKT NOV DEC


ARHIVA 2011 VESTI

ARHIVA 2011 ZANIMLJIVOSTI

 

Školovanje državu košta mnogo

 

Školovanje državu košta mnogo
(19.01.2012.)

Odlaskom gotovo 50.000 stručnjaka koji su se školovali u Srbiji, država je izgubila oko 12 milijardi dolara. Toliko je iz budžeta izdvojeno da bi svi oni dobili znanje i diplome koje su sa sobom odneli u svet.

doktor pulmologNa vrhu liste kadrova čije je školovanje najskuplje nalaze se medicinari, inženjeri i piloti. Zvanična računica od 16.500 evra po studentu predstavlja samo peti deo stvarne cene. 

A najskuplje je iškolovati doktora, inženjera, pilota i stomatologa. Na vrhu liste su lekari, čija diploma, kada se sve sabere, košta oko 100.000 evra. Još desetine hiljada potrebno je za njihovu specijalizaciju - da od lekara opšte prakse, na primer, postanu vrhunski neurohirurzi ili kardiolozi

-Studije podrazumevaju nauku i veštinu. Nauka ne košta mnogo, jer se svodi na tablu, kredu i knjige. A veština znači da student mora da vežba, a to košta desetine hiljada evra - kaže, za ”Novosti”, prof. dr Dragoslav Stamenković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu. 

Pomenute desetine hiljada evra ne odnose se na troškove koje imaju roditelji i akademci, već država. Jer pored toga što samofinansirajući studenti uplaćuju školarinu, iz prosvetne kase izdvaja se za plate profesora, struju, vodu, grejanje... Svi ti troškovi u zbiru daju cenu školovanja jednog stručnjaka. 

Prof. dr Velibor Stojić, dekan Veterinarskog fakulteta, izvodi grubu računicu po kojoj za jednog budžetskog studenta država za pet godina studija izdvoji 16.500 evra. 

(Smedia)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.