balkanex logo
Baner

BALKANEX.INFO - ARHIVA

2012

JAN FEB MART APR MAJ JUN
JUL AVG SEP OKT NOV DEC


ARHIVA 2011 VESTI

ARHIVA 2011 ZANIMLJIVOSTI

 

Studenti zbog kompjutera kvare vid

 

Studenti zbog kompjutera kvare vid
(19.01.2012.)

Svaki peti student ima probleme sa vidom i zbog toga nosi naočare ili kontaktna sočiva. Preterana upotreba računara zamara oči i kvari vid.

kvari vid boli glava od kompjutera racunaraSKORO svaki peti student ima probleme sa vidom i zbog toga nosi naočare ili kontaktna sočiva. Dr Zdenka Janković, iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu kaže da je razlog za tako veliki procenat akademaca koji ne vide dobro navika da svakodnevno koriste kompjuter po nekoliko sati.

- Simptomi sindroma kompjuterskog vida obuhvataju zamor očiju, suve oči ili preterano lučenje suza, crvenilo i peckanje, osetljivost na jako osvetljenje, mutan vid na blizinu i daleko, usporeno fokusiranje objekta, glavobolje, poremećaj percepcije boja - objašnjava dr Janković. - Zbog toga se onima koji duže sede pred kompjuterom preporučuje da bar jednom godišnje provere vid kod lekara specijaliste.

Učenici i studenti koji koriste računare trebalo bi da se pridržavaju sledećih saveta:

1. Proveriti da li je osvetljenje dovoljno dobro da ne bi dolazilo do zamora očiju. Ukoliko je potrebno, koristiti odgovarajuće naočare i kontaktna sočiva. Naočare za rad na računaru trebalo bi da imaju antirefleksni sloj koji znatno smanjuje procenat štetnog, reflektiranog svetla. Osim što omogućava jasan vid, nošenje ovakvih naočara uklanja i neugodnu glavobolju, često treptanje i peckanje u očima.

2. Povremeno je potrebno skrenuti pogled sa monitora u neku udaljenu tačku ili kroz prozor. Na taj način se istežu očni mišići. U slučaju da je radni prostor mali, ili bez prozora, na monitor je potrebno staviti ogledalo i povremeno pogledati u njega. To ima isti efekat kao da se gleda u daljinu.

3. Striktno voditi računa o tome koliko se provodi vremena za računarom. Pauze od po desetak minuta na svakih sat vremena, smanjiće probleme i iritaciju očiju zbog nepravilnog treptanja.

4. Proveriti visinu i raspored monitora. I jedno i drugo treba pozicionirati u odnosu na visinu osobe. U mnogim slučajevima monitor je previsok, stolica je preniska, a sto previsok. Dobro rešenje u ovom slučaju je stolica koja se može podešavati.

5. Pažljivo proveriti osvetljenje i odsjaj na ekranu računara. Dnevno svetlo ili drugi vid osvetljenja ne treba direktno da „pada“ na monitor.

 

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.