balkanex logo
Baner

BALKANEX.INFO - ARHIVA

2012

JAN FEB MART APR MAJ JUN
JUL AVG SEP OKT NOV DEC


ARHIVA 2011 VESTI

ARHIVA 2011 ZANIMLJIVOSTI

 

Skočio iz svemira na Zemlju

 

Skočio iz svemira na Zemlju

Austrijanac Feliks Baumgartner skočio je iz svemirske kapsule sa visine od oko 22 kilometra i uspešno sleteo svojim padobranom u pustinju u Novom Meksiku.

skok iz svemiraROZVEL- Austrijanac Feliks Baumgartner skočio je iz svemirske kapsule sa visine od oko 22 kilometra i uspešno sleteo svojim padobranom u pustinju u Novom Meksiku, 50 kilometara od Rozvela, a u ceo projekat uključen je i jedan fotograf iz Srbije.

Cilj ove ekspedicije na ivici svemira je bio preleteti takozvanu "Armstrongovu liniju" i po prvi put izvesti testove u realnim uslovima.

Uspon i njegov izlazak iz kapsule je protekao tačno po planu, saopštava Red Bul. Baumgartner je skočio nazad ka Zemlji pri brzini od skoro 588 kilometara na čas.Pošto se spustio na zemlju, izjavio je da je najteži deo bila ekstremna hladnoća sa kojom se susreo.

"Jedva sam mogao da pomeram ruke. Moraćemo da poradimo na tom aspektu," rekao je Baumgartner.

Iako je ovo bio samo test skok za njegov predstojeći skok sa visine od gotovo 37 kilometar, Baumgartner je ipak uspeo da se upiše među rekordere. Postao je tek treća osoba koja je uspela da skoči sa te visine i preživi.

Ranije su uspešan skok sa veće visine imali Rus Evgenij Andrejev i Amerikanac Džozef Kinindžer, a obojica su svoj uspeh zabeležili šezdesetih godina prošlog veka. Svemirska kapsula u kojoj se Baumgartner vozio je otkačena od balona uz pomoć eksplozivne naprave, spuštena uz pomoć padobrana i neoštećena sletela u pustinji.

U ceo projekat uključen je i jedan Srbin, Predrag Vučković, oficijalni Red Bullov fotograf iz Beograda koji je izabran da bude jedan od pet fotografa koji će svojim objektivom pratiti ceo projekat.

(Novosti)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.