balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Amerikanci izvoze Kini štapiće za jelo

Manjak štapića za jelo u Kini postao je toliko primetan da je jedna američka kompanija počela da izvozi milione parova u najmnogoljudniju zemlju na svetu.

"Džordžija čopstiks", sa sedištem u američkoj državi Džordžija, svakog dana proizvede dva miliona parova štapića.

Sada rade ubrzano kako bi izašli u susret rastućoj potražnji i nadaju se da će izvoziti deset miliona parova štapića dnevno do kraja godine, svaki sa prepoznatljivom oznakom "napravljeno u SAD".

kineski štapiciDo "krize" sa štapićima u Kini došlo je zbog nedostatka drveta od kojeg se proizvode, a topola i eukaliptus iz Džordžije idealni su za pravljenje štapića.

Dejvid Gariga iz Američkog saveta za ekonomski razvoj kaže da su područja Kine i Japana ostala bez drveta, dok su SAD bogate ovom sirovinom. Američki štapići koštaju manje od centa i prodaju se u kineskim supermarketima.

"Kada sam pokrenuo posao, prijatelji i rođaci su me pitali da li sam lud. Rekli su: ‘Praviš štapiće za jelo ovde?!’ Sada se pokazalo da sam nešto uradio", rekao je Dže Li, vlasnik firme "Džordžija čopstiks".

"Sve u Americi ima oznaku ‘napravljeno u Kini’, pa se pitate da li stvari u Kini imaju oznaku ‘napravljeno u Americi’", rekla je jedna od radnica kompanije.

Proizvođači u Kini naprave svake godine 63 milijardi parova štapića za jelo.

(Blic)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.