balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plače na sahranama za novac

Hu Xinglian pada na kolena pred kovčegom s telom Lianga Zhiacaija, neutešno plače i kuka za preminulim, iako ga nije ni poznavala.

To zahteva njen posao profesionalne ožalošćene koja za novac plače na sahranama.

U nekim delovima Kine, na obredima oplakivanja pre samog ukopa, ožalošćeni, poznati pod nazivom "kusangren", unajmljuju se kako bi rodbina bila sigurna da će sahrana proteći u najvećoj mogućoj tuzi. A 53-godišnja Hu je tu da ništa ne prepusti slučaju.

Ona na mesto oplakivanja dolazi adekvatno odevena, sa šestočlanom grupom saradnika iz Chongqinga i odmah potom nabrzinu ispita osobe koje su poznavale pokojnika neke osnovne informacije, a sve to kako bi izgledalo da ga oduvek poznaje.

Kako se na takvim obredima služi hrana, ne ustručava se da se najede sa porodicom preminulog i sve to zalije pivom, a onda se približava kovčegu i počne kukati.

plakanje na sahranama"Zašto si nas tako rano napustio? Zemlju si zavio u crno, reke i potoci plaču da bi ispričali tvoju priču - priču o poštenjačini", nariče Hu. "Plačem zbog tvoje dece i unuka. Tako nam je žao što te nismo mogli zadržati. Ovo je zbogom, nema povratka. Dobro nam se čuvaj."

Nakon toga Hu pada na koljena i neko vreme puže, a potom se rukuje sa bliskim članovima porodice pokojnika.

Potom usledi neka vrsta veselja, pesma, igra i ples trbušne plesačice. Hu kaže da na taj spektakl ne treba gledati kao na nedostatak poštovanja prema mrtvima.

"Pozdravljanje sa pokojnikom je veoma važan trenutak, tako da ceremonija mora biti adekvatna. Ako se to ne desi, na decu će se gledati kao na siročiće koji ne poštuju svoje starije", objašnjava plesačica Lin iz Huine grupe.

Kineska tradicija nalaže da deca i unuci moraju svoju bol izraziti glasno, sa mnogo suza. Ako dovoljno ne plaču, smatra se da nisu dovoljno pobožni. Upravo zbog toga se angažuju profesionalci poput Hu, koja sa svojom grupom ceremoniju oplakivanja čini oproštajem dostojnim velikana.

Hu, pak, ističe da je njen posao veoma naporan.

"Morate izraziti tugu i bol za porodicu koja je izgubila nekog voljenog. Zato morate imati sjajnu kontrolu nad svojim emocijama", objasnila je u razgovoru za AFP.

(SarajevoX)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.