balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umro "otac" CD-a Norio Ohga

Bivši predsednik uprave kompanije Sony, Norio Ohga, koji je razvojem kompaktnog diska (CD) uveliko uticao na preobražaj muzičke industrije, umro je u subotu u 81. godini, objavila je njegova kompanija.

Ohga je bio predsednik kompanije Sony od 1982. do 2000. godine i predvodnik evolucije tog proizvođača elektronskih uređaja u globalno korporativno carstvo industrije zabave, koje se bavi muzikom, filmovima i igrama.

"Ohga-san je preobrazovši Sony uspeo tamo gde su ostale japanske kompanije bile neuspješne. Nije nikakvo preterivanje ako se razvoj Sonyja iz proizvođača audio i video uređaja u vodeću kompaniju u svetu zabave pripiše viziji i dalekovidnosti Ogha-sana", izjavio je sadašnji čelnik Sonyja Hauard Stringer.

cdOhga je vodio pregovore s korporacijom CBS koje su dovele do stvaranja izdavačke kuće CBS/Sony Records, danas Sony Music Entertainmenta. Njegova odluka iz 1989. godine da kupi Columbia Pictures za 3,4 milijarde dolara zacementirala je Sonyjevu poziciju kao konglomerata u industriji zabave, uprkos prvotnom žestokom protivljenju da se jedan od najpoznatijih holivudskih studija proda japanskoj kompaniji.

Ohga je i dizajnirao Sonyjev logo i nagledao ulazak kompanije na tržište video igara. Uprkos otporu čak i unutar kompanije, konzola PlayStation pojavila se u prodaji 1994. godine i uskoro postala srž Sonyjevog biznisa na tom tržištu.

Pod Ohginim vodstvom, Sony je izveo revoluciju u muzičkoj industriji stvaranjem CD formata 1982. godine. Ohga je insistirao na stvaranju formata velikog 12 centimetara na koji će stati cela Beethovenova Deveta simfonija bez prekida.

Jedan od retkih poraza doživeo je nuspehom Sony video formata Betamaxa koji je izgubio tržišnu utakmicu s konkurencijskim VHS-om.

Svestan važnosti brenda, sam je dizajnirao Sony logo, rekavši da je ta reč od četiri slova najveća vrednost kompanije.

Vodeći japanski list Asahi Shimbun nazvao ga je danas "utelovljenjem Sonyjevog duha".

 

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.