balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bande majmuna na ulicama Hong Konga

Hongkongu živi sedam miliona ljudi i više od 2.000 majmuna, a pošto broj tih životinja u gradu stalno raste, vlasti su prinuđene da se bave kontrolom rađanja ove vrste.

Stanovnike posebno brine to što životnje sve češće napadaju prolaznike, otimajući im torbe ili hranu iz ruku ili džepova.

Kako piše AFP, ove "napasti" najčešće se grupišu u okolini hotela, gde po kontejnerima nalaze velike količine hrane. Pokušaji kontrole rađanja majmuna u Hongkongu datiraju još iz 2002, kada se primenjivao program za kontracepciju životinja koje žive u gradu, pa je vršena sterilizacija mužjaka i povremeno ubrizgavanje kontraceptivnih sredstava ženkama.

majmuni u hong konguNajnoviji program podrazumeva sterilizaciju ženki, koja se vrši dva puta mesečno i trebalo bi da svede broj majmuna u Hongkongu na 1.500. U celoj akciji, pokazalo se da je najveći problem - kako uhvatiti majmuna.

"Veoma je teško uhvatiti majmuna. Sve smo pokušali - koristili smo mreže, kaveze, puške za uspavljivanje, praćke i mnoge druge zamke. To je, međutim, moglo da se primeni samo po nekoliko puta, jer su životinje brzo uviđale da se radi o zamci", kaže za AFP veterinar Paolo Marteli, koji predvodi jednu od ekipa za kontrolu rađanja majmuna.

Po njegovim rečima, majmuni posle izvesnog vremena nauče da prepoznaju članove ekipe koja ih traži, kao i njihova vozila, tako da počnu da ih izbegavaju. A oni koji su navikli na situaciju sa majmunima u Hongkongu, kažu da je najbolji način da izbegnete majmune - da ih ignorište.

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.