balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beograd od danas više ne prodaje alkohol posle 22h i kafići zatvaraju ranije

Beograd -- Vlasnici kafića u stambenim zgradama od večeras moraju da zatvore lokale do ponoći, a prodaja alkoholnih pića u prodavnicama posle 22 sata biće kažnjavana.

Beograd će disati novim noćnim ritmom, kaže član Gradskog veća Željko Ožegović.

Ožegović je upozorio kafedžije i trgovce da će Komunalna policija i inspekcija krenuti u pojačanu kontrolu lokala, prodavnica, kioska, benzinskih pumpi i drugih objekata u kojima se prodaju alkoholna pića i kažnjavati gazde ako ne postupaju po pravilima.

Pravila poslovanja propisana su Odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, koju su odbornici Skupštine grada usvojili početkom februara.

Kako je Ožegović ranije objasnio, kafići, restorani i klubovi koji se nalaze van zgrada imaju maksimalno celodnevno radno vreme, dok oni koji su smešteni u stambenim objektima mogu da rade do ponoći radnim danima i nedeljom, a petkom i subotom jedan sat duže.

Kazne i do milion dinara

Zamenik sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove Nebojša Tomić kaže da će represivne mere i kažnjavanje početi da se primenjuju od danas. On kaže da se kazne za prodaju alkohola kreću u rasponu od 5.000 do 75.000 dinara za fizička lica, dok vlasnicima kafića u stambenim zgradama koji ne objave fajront do ponoći sledi kazna od 50.000 do 1.000.000 dinara. Komunalni inspektor i policajac imaće pravo i da naplate na licu mesta kaznu u iznosu od 5.000 do 20.000 dinara.

Odluci Skupštine grada koja startuje večeras i po kojoj će svi kafići u stambenim zgradama tokom radnih dana biti otvoreni do 24 sata, najviše se raduju stanari.

Vlasnici kafića kažu da su se već spremili na primenu odluke. Većina njih se već prilagodila i promenila radno vreme koje je do ponoći i koje se primenjuje već neko vreme kako bi se gosti adaptirali.

alkoholna picaNoćna prohibicija važi od večeras

Svako ko večeras, posle 22 sata, u nekoj prodavnici, trafici ili na benzinskoj pumpi bude kupio alkoholno piće, prekršio je novi gradski propis koji zabranjuje prodaju ove vrste napitaka sve do šest sati ujutru.

Ova zabrana odnosi se na prodavnice, samousluge, diskonte, robne kuće, specijalizovane prodavnice za prodaju štampe i duvana, kioske, trgovinske centre i benzinske stanice.

Ideja Grada bila je da će se na ovaj način smanjiti dostupnost alkohola, pre svega maloletnicima, i da će to biti neka vrsta preventive za smanjenje zavisnosti i zdravstvenih problema povezanih sa alkoholizmom.

alkohol stopZabrana u Novom Sadu ocenjena kao neustavna

Grad Novi Sad je pokušao da uvede zabranu prodaje alkohola od 23 sata. Međutim, Ustavni sud Srbije je pre mesec dana ovaj propis proglasio neustavnim. Obrazloženje je bilo da se na ovaj način zabranjuje prodaja svima, a ne maloletnima. U slučaju Beograda, ocena ustavnosti nije pokrenuta.

(b92)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.