balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Cigarete koje se same gase jedino dozboljene u EU

 

Cigarete koje se same gase jedino dozboljene u EU

Rizik od požara bi trebalo da se smanji prodajom cigareta koje se same gase čim pušač prestane da povlači vazduh. Godišnje u EU 30.000 požara izazovu zaboravljene cigarete.

Cigarete koje se same gase jedino dozvoljene u EUU Evropskoj uniji svake godine nastane više od 30.000 požara izazvanih zaboravljenom cigaretom, više od 1.000 ljudi pogine, a oko 4.000 bude povređeno. Rizik bi trebalo da bude smanjen cigaretama koje se same gase.

Zaboravljena ili neoprezno bačena cigareta u Evropskoj uniji je najčešći uzrok požara sa smrtonosnim posledicama. Pušači često zaspe sa cigaretom u ruci, a upaljena cigareta izazove požar.

U Evropskoj uniji bi trebalo da bude smanjen broj takvih slučajeva uvođenjem cigareta koje se same gase.

Od četvrtka, 17. novembra, u svih 27 članica EU dozvoljena je prodaja isključivo cigareta sa dodatkom koji utiče na to da se cigareta sama ugasi ako pušač više kroz nju ne vuče vazduh, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".

Na prvi pogled se ne vidi nikakva razlika između starih i novih cigareta. Razlika je samo u papiru i to sa unutrašnje strane. Na dva mesta sa unutrašnje strane papira dodata su pojačanja. Na tim mestima papir slabije propušta vazduh i žar cigarete se, kad dođe do jednog od tih prstenova, ugasi zbog nedostatka kiseonika ako pušač ne vuče vazduh.

Evropska komisija se nada da će uvođenjem cigareta koje se same gase sprečiti 500 smrtnih slučajeva godišnje. Primeri iz Sjedinjenih Američkih Država ili Finske, gde su takve vrste cigareta uvedene prošle godine, ohrabruju. Broj požara izazvanih zaboravljenom cigaretom u Finskoj je smanjen za 43 odsto.

Apsolutne sigurnosti, međutim, nema. Procenjuje se da će se tri četvrtine zaboravljenih cigareta zbog dodatih prstenova ugasiti. Ali, jedna četvrtina neće.

U Nemačkoj je uvođenje novih cigareta na tržište počelo letos. Neki od 19 miliona pušača su pušili novu vrstu cigareta, a da to nisu ni primetili, jer je, prema navodima proizvođača, ukus ostao isti.

Pojedini pušači, koji cigaretu povremeno ostave sa strane, žalili su se, međutim, proizvođačima da im se cigareta sama ugasila.

(Večernje Novosti)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.