balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Kako izbrisati ružne događaje iz sećanja?

 

Kako izbrisati ružne događaje iz sećanja?

Britanski naučnici otkrili su pilulu koja bi mogla da pomogne svima koji žele da se oslobode sećanja na traumatične događaje, preneli su danas mediji.

Kako izbrisati ružne događaje iz sećanja?Istraživači sa Univerziteta u Lankasteru otkrili su pilulu koja bi mogla da pomogne ljudima koji se ne mogu rešiti ružnih i traumatičnih sećanja, kao što su saobraćajne nesreće ili neke vrste fobija.

Da bi napravili ovu pilulu, naučnici su morali da otkriju način na koji se ljudski mozak nosi sa stresom.

Istraživanje je sprovedeno na miševima u čijim je mozgovima genetskim inženjeringom bilo onemogućeno stvaranje proteina lipokalina 2.

Pokazalo se da ti miševi imaju jaču reakciju na stres nego miševi u kojima je količina tog proteina na normalnom nivou.

Ipak, naučnici tvrde da je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdilo da podizanje nivoa lipokalina 2 zaista pomaže u borbi s lošim uspomenama.

''Poremećaji povezani sa stresom veoma su česti i od njih pati gotovo trećina stanovništva", istakao je doktor Robert Povlak, koji je učestvovao u ovom istraživanju.

''Mi želimo da istražimo da li ovo otkriće može da se primeni na ljudima i da li zaista može da se upotrebi kao pomoć kod anksioznih poremećaja i depresije'', dodao je on.

(Večernje Novosti)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.