balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Plutajuća kolonija u Atlantiku

Osnivac Pejpala, servisa za placanje na internetu, Piter Til ocigledno je veoma inspirisan knjigom Ejna Randa o slobodnom trzisnom kapitalizmu, pa je tako nesto namerio i da sprovede u delo.

Milijarder iz Silikonske doline u Kaliforniji, nedavno je donirao 1,25 miliona dolara Univerzitetu Sistending, organizaciji koja nastoji da pokrene plutajucu koloniju u internacionalnim vodama za sve liberalne istomisljenike.

piter tilPlutajuca nacija koju Til zamislja, odrzavala bi se na platformama poput onih za naftu, medjutim to bi bila zemlja bez propisa, zakona i moralnih konvencija. Ljudi bi zaista imali mogucnost da izaberu vlast kakvu zele. Poduhvat kapitaliste koji je poznat i po tome sto je pomogao drustvenoj mrezi Fejsbuk da "izadje" iz kampusa Harvarda predstavlja otvorenu granicu za eksperimentisanje sa novim idejama oblika Vlade i vladavine. Medjutim kako Til i njegove kolege kazu, u novonastaloj plutajucoj drzavi ne bi postojali bezakonje i nerad. Postojalo bi par okvirnih pravila ponasanja kao i restrikcije po pitanju oruzja.

Na univerzitetu Sistending cak kazu da je vrlo realno ocekivati da do 2050. jedna ovakva drzava sa oko 10 miliona stanovnika vec uveliko funkcionise. Oni vec imaju prototip jedne platforme sa prostorom za oko 300 stanovnika, a svako prosirenje bi znacilo spajanje novih platformi na vec postojece.

Iako cela ideja na papiru izgleda dobro, naisla je i na veliki broj kriticara, a sta ce se od svega ovoga ostvariti, ostaje da se vidi.

(Zezasme)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.